ANIVERSARI DE LA MORT DE MANUEL DE CABANYES I NÚRIA DE CABANYES

Avui, com cada any, en l’aniversari de la seva mort volem dedicar unes paraules a la memòria de Manuel de Cabanyes i Ballester (1808-1833) i Núria de Cabanyes i Ricart (1919-1942). Els dos van morir un 16 d’agost, massa joves i del mateix mal, la tuberculosis. La malaltia va truncar prematurament dues vides marcades per dues passions diferents però alhora properes: Ell era poeta i ella dibuixant. Van viure en èpoques ben diferents però els uneix l’entusiasme tan característic d’aquesta família per l’art i la cultura, sent dos membres destacats de la nissaga.
El Manuel va estar malalt uns mesos abans de morir a la Mateixa Masia d’en Cabanyes, a la cambra que es pot visitar encara avui en dia. Només tenia 25 anys i una carrera literària prometedora que, encara que molt curta el va fer passar a la posteritat com l’impulsor del romanticisme poètic a les nostres terres. El trobem representat en la imatge adjunta, la més coneguda, del quadre de Joaquim Espalter. El veiem melancòlic i amb un cert posat romàntic accentuat pel rostre pàl·lid, la mirada perduda i l’elegant vestimenta.
La Núria era filla del reconegut pintor Alexandre de Cabanyes. Heretà del seu pare la devoció per l’art que li van fer dedicar-se a la realització de senzills i acolorits dibuixos destacant els que conformen “L’Auca del Sanatori del Montseny”. La Núria va estar confinada en aquest sanatori per malalts de tuberculosi durant els anys de la guerra civil, fins que va morir a la primerenca edat de 23 anys. A la cambra de l’Alexandre, a la Masia podem veure un gran quadre pintat pel seu pare on es representada en la seva ascensió al cel. La recordem amb aquesta poc coneguda instantània del fons fotogràfic de la Masia d’en Cabanyes amb un posat somiador i un mig somriure a la cara.
Podeu trobar més informació sobre la família Cabanyes i altres històries al nostre blog: www.masiadencabanyes.cat.
#estiualamasiadencabanyes #culturasegura #xarxademuseuslocals #descobreixcatalunya #mira_vng #mira_vng_patrimoni #vilanovailageltru #vilanovaturisme #dcult #dcultvilanova #museusvng