Josep Anton de Cabanyes i la biblioteca de la Masia d’en Cabanyes

En l’època del Romanticisme l’accés a la literatura era quelcom encara restringit a les classes dominants i benestants, de manera que tenir una estança de la casa dedicada a la biblioteca era tot un símbol de poder econòmic i representació social. La biblioteca de la Masia d’en Cabanyes fou iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster i continuada pels seus descendents, destacant especialment Josep Anton de Cabanyes, que adquirí molts llibres en els seus viatges.

Josep Anton és el model d’home que recull l’ideari del Romanticisme: emprenedor, viatger i coneixedor del món, aficionat a les arts i el col·leccionisme, va conrear pel seu compte poesia, prosa, traducció (parlava fins a set llengües), música i pintura, amb major dedicació després de la mort de la seva dona i en els darrers anys de la seva vida.

Alguns llibres d’interès de la biblioteca, alehores prohibits, com The life and opinions of Tristam Shandy (París 1797), de L. Sterne, i Pope’s Works

Es va formar a Amsterdam i va viatjar per diferents països europeus on va adquirir coneixements sobre el comerç internacional. De retorn a Vilanova el 1824 va fer-se càrrec del negoci familiar. Gràcies a aquests viatges va entrar en contacte amb el Romanticisme i les noves idees del liberalisme que s’escampaven arreu d’Europa. Fou també en aquest context que va despertar el seu interès per l’art i la literatura, iniciant una col·lecció d’objectes, pintures, mobiliari i llibres que avui formen el llegat de la Masia d’en Cabanyes i que cal vincular directament a la seva persona.

La biblioteca, que identifica extraordinàriament l’interès dels Cabanyes pel coneixement i la cultura, aplega més de 1500 llibres, amb una cronologia que va des de finals del segle XVI fins al segle XX i que recull prop de mig centenar de tipologies temàtiques: filosofia, religió, comerç, història, poesia, ciències, llibres de viatges, art, dret, diccionaris, enciclopèdies, teatre, biografies, arquitectura, geografia, literatura clàssica i contemporània, agricultura, política i reglaments, gramàtica, astronomia, entre d’altres. Igualment, cal destacar la conservació de manuscrits del poeta Manuel de Cabanyes i de llibres del negoci familiar.