De Núria de Cabanyes en motiu del 8 de març

En motiu del 8 de març hem recuperat una de les peces que tenim a la Masia d’en Cabanyes de Núria de Cabanyes: Revetlla (aquarel·la, 1939).  En el marc de l’exposició “L’entorn perpetuat” d’Alexandre de Cabanyes es podrà veure a la Masia d’en Cabanyes quan la visiteu. Fins ara aquesta aquarel·la era als nostres magatzems. L’hem restaurat i emmarcat de nou.

Núria de Cabanyes i Ricart (1919-1942) va ser l’única dels quatre fills d’Alexandre de Cabanyes i Pilar Ricart que va seguir la tradició artística del pare. Era l’única dels quatre fills que mostrà l’habilitat pel dibuix. Alexandre de Cabanyes apreciava i animava la seva predisposició natural i tenia il·lusió que fos la seguidora de la carrera artística.

Des del 1936 estava internada al Sanatori Antituberculós del Brull, al Montseny. Els seus pares durant uns anys,  van anar a viure prop de la filla, es van instal·lar a Seva i van viure en diferents masies del poble. D’aquesta estada hi ha diferents olis d’Alexandre de Cabanyes El Brull i el Brull: sanatori del Montseny de l’any 1937 i 1938)

Tenim poca obra d’aquesta dona de la família Cabanyes. No obstant la que existeix ens semblen molts interessants

Compartim tres peces de Núria de Cabanyes:

  • Vinyeta de l’Auca del Sanatori del Montseny,acompanyades dels seus corresponents rodolins.

Dibuixos esbossats, senzills i acolorits a través dels quals explica, amb cert humor, la vida dels malalts que es van aplegar al sanatori entre 1931 i 1951.

Les dues peces són propietat de la Masia d’en Cabanyes i que formen part del llegat Cabanyes. Dues aquarel·les plenes de vida i color que recorden el llenguatge estètic del còmic.

  • Revetlla 
  • Cuina de pagès  i  carro amb família i altres escenes

La  malaltia va truncar la que podria haver estat una carrera artística ja que la Núria de Cabanyes  va morir al Brull el 16 d’agost del 1942 quan només tenia 22 anys. La família recorda que morí el mateix dia de l’any i del mateix mal que el poeta Manuel de Cabanyes.

La mort de la Núria de Cabanyes va afectar enormement al seu pare, que a l’any següent perdria a la seva esposa. A la Masia d’en Cabanyes es conserva una pintura de grans dimensions, que restà inacabada, on Alexandre de Cabanyes representa una cort d’àngels que duen la seva filla Núria cap al cel. Aquesta peça es pot veure encara a la cambra d’Alexandre de Cabanyes de la Masia d’en Cabanyes.

A l’exposició “L’entorn perpetuat”  que actualment es pot visitar a la Masia d’en Cabanyes, s’hi pot veure el retrat de Núria  de Cabanyes que va pintar el seu pare: Retrat de Núria de Cabanyes, filla del pintor, 1938.

l’Auca del Sanatori del Montseny

Revetlla

Cuina de pagès  i  carro amb família i altres escenes