La Masia d’en Cabanyes convida de nou als centres educatius de la comarca a conèixer el museu, amb noves propostes per a reflexionar sobre igualtat i valors

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes és un espai museístic social, educatiu i familiar, un equipament que ofereix propostes i activitats destinades a apropar el llegat patrimonial, cultural i natural a la ciutadania i als centres educatius, així com a afavorir-ne el gaudi.

El CIRMAC. Masia d’en Cabanyes ha iniciat aquest curs escolar amb la incorporació  de propostes que afavoreixen la reflexió i l’anàlisi, el foment del sentit crític i la creació de valors, que es combinen amb d’altres de caire més lúdic i en contacte amb la natura. Descobrir el llegat Cabanyes és entendre el nostre passat i la història del nostre territori, reforçar vincles amb la nostra identitat. Les propostes educatives del CIRMAC s’han anat consolidant en aquest museu que té molt a explicar i des de moltes perspectives, abordant temàtiques que es treballen també a l’aula d’acord amb els diferents nivells educatius.

Des del museu es valora la bona resposta i acollida que hi ha hagut des dels centres educatius en l’àmbit de les activitats pedagògiques. Tot i que el curs no ha acabat i la pandèmia de la Covid-19 encara és present, des del CIRMAC es vol posar de relleu l’increment d’un 30% de sol·licituds d’activitats educatives respecte el curs anterior, que duu a prop d’un 40% d’increment en presència d’alumnat.

La diversificació de demanda – tant per les activitats o recursos sol·licitats com pels cursos i tipologia- l’ús dels jardins i bosquet com a espai d’interès per a complementar la visita i on el professorat treballa altres aspectes que formen part de la missió educativa, i l’atenció cada vegada més personalitzada que duu a l’adaptació dels continguts de les visites a les necessitats i objectius del professorat.

Així mateix, es vol posar de relleu la demanda creixent per l’activitat que s’estrena aquest curs, “Elles. El camí cap a la igualtat. Parlen les dones de la Masia d’en Cabanyes”, que mostra l’interès per temes que com a societat ens interpel·len, en aquest cas en matèria d’igualtat.

El programa educatiu del CIRMAC es treballa any rere any amb l’objectiu de poder esdevenir un recurs per al professorat, oferint propostes que complementin el treball que es fa a les aules en el marc del currículum escolar i atendre tots els nivells i les necessitats educatives, cercant l’adaptació i la consolidació com a recurs d’utilitat, i això es plasma cada vegada més a través de les respostes dels centres educatius.

Per tal d’apropar els continguts i facilitar l’accés a la informació, el CIRMAC ha creat enguany un dossier pedagògic més visual i pràctic, amb propostes destacades a partir d’una imatge personalitzada per a cada taller i/o activitat.

En els diferents espais on es desenvolupen les activitats educatives del museu, a les antigues estances de la planta noble, als jardins o a les sales, l’alumnat pot conèixer de la mà de la família Cabanyes el segle XIX i el significat de Romanticisme. La connexió dels romàntics amb la natura és ben palesa, per això un dels objectius a mig termini del CIRMAC en el marc d’aquest programa és poder crear més propostes que vinculin la natura, el coneixement de l’entorn i la sensibilització mediambiental entre l’alumnat, reforçant el tàndem de patrimoni cultural i natural, que ens ofereix un gran potencial pedagògic així com són de cabdal importància per a la societat del futur.

Les visites dinamitzades al CIRMAC permeten desenvolupar propostes educatives que toquen la gran majoria de les matèries del currículum educatiu: l’art i la música, la ciència, la història i la societat, les llengües i la literatura, l’educació en valors, etc. i són una oportunitat per conèixer la història dels nostres avantpassats. Des del CIRMAC es convida al professorat a encomanar-se i encomanar a joves i infants la vitalitat cultural del segle XIX, fomentant la participació i l’interès pel coneixement.

El programa d’activitats educatives és el recull de les diferents propostes que el CIRMAC ofereix als centres educatius. Es conforma actualment per un total de sis activitats: “La Masia d’en Cabanyes: bosquet, art i cultura”, Una casa ben curiosa i singular”, “Els Cabanyes, el segle XIX i el Romanticisme”, el “Joc d’orientació i descoberta de la casa-museu”, “Història i modernitat: els Disparates de Goya” i “Elles. El camí cap a la igualtat. Parlen les dones de la Masia d’en Cabanyes”. Les propostes s’adrecen als diferents nivells educatius, des de l’infantil, que contempla les àrees curriculars “parlar per pensar, conèixer i comunicar; observar, manipular i experimentar per descobrir; crear i sentir l’art per gaudir i comunicar”, fins a primària i secundària, on es treballen els àmbits lingüístic, artístic, social, de coneixement del medi i l’educació en valors.

Així mateix, el programa inclou dues propostes que es poden fer en línia: “El Secret dels Cabanyes”, un escape room virtual per a realitzar a l’aula i que permet apropar el museu d’una manera lúdica i divertida entre l’alumnat. Per altra banda “Seguint el traç dels romàntics”, una activitat artística i de descoberta del paisatgisme romàntic que es pot realitzar a distància.

El material i la informació es troba aquí