Es presenta el llibre Manuel de Cabanyes poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes

Aquest cap de setmana la Masia d’en Cabanyes acull els actes entorn a la Diada de Sant Jordi que començarà dissabte 22 d’abril a les 12 del migdia amb la presentació del llibre “Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes” editat pel Consell Comarcal del Garraf a cura d’El Cep i la Nansa Edicions.

Manuel de Cabanyes, el poeta de Vilanova, que deia Víctor Balaguer, està estretament lligat a la Masia d’en Cabanyes i al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”. En la casa-museu hi són presents els elements patrimonials que ens recorden el poeta. El Consell Comarcal del Garraf i el “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” té com a  missió i voluntat custodiar, conservar i divulgar la seva figura i obra, una missió que es porta a terme amb totes les eines a l’abast d’aquesta institució. En aquesta ocasió compartim els poemes més essencials del poeta a través de la tasca que ha fet Oriol Pi de Cabanyes.

El Consell Comarcal del Garraf, recorda que Manuel de Cabanyes, malgrat la seva injusta i massa prematura mort, va rebre  lloances i reconeixement més enllà de la ciutat i el país. L’any que va morir, el 1833,  havia de publicar-se el recull de poemes Preludios de mi Lira, una de les obres considerada més importants del romanticisme d’arrels clàssiques de la literatura en castellà. La seva obra, aquesta i les posteriors, va ésser reconeguda, després de la seva mort per persones significants com Manuel Milà i Fontanals i Marcelino Menéndez Pelayo. També gràcies a la força i l’energia del seu germà gran, Josep Anton de Cabanyes, que adolorit per la mort del germà petit i coneixedor de la vàlua literària dels seus poemes, va esdevenir un protector i difusor de la seva obra un cop mort.

Si Preludios de mi Lira recollia tretze poemes i tingué una tirada molt curta, en posterioritat els temes que Manuel de Cabanyes tractava – la llibertat, l’amistat, l’amor, la mort –, han vist la llum en publicacions que entenem tenien l’objectiu comú de posar la poesia de Manuel de Cabanyes allí on li pertoca: Poesies completes de Manuel de Cabanyes, amb pròleg i notes d’Alfons Maseras, l’any 1933, i Preludis de la meva lira/Preludios de mi Lira, amb estudi d’Allison Peers i prefaci de Miquel Maria Gibert, l’any 1981.

El recull de poemes que presentem segueix en el camí de mostrar l’obra de Manuel de Cabanyes, divulgar-la, apropar-la a la ciutadania. És en aquest sentit, que concretem una nova eina per a la divulgació de l’obra de Manuel de Cabanyes, i recollim la iniciativa per mostrar-la i divulgar-la, de nou, amb traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes , omplint l’edició que es presentarà dissabte de comentaris amb matisos, vinculacions i vincles culturals d’arreu, aclariments i notes – donant llum als poemes –  que fan que la lectura de la poesia de Manuel de Cabanyes ens sigui propera.

En l’acte de presentació intervindran Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf; Francesc de P. Mestres, editor d’ El Cep i la Nansa Edicions; Xavier Solà de Andrés, professor i cabanyista, i Oriol Pi de Cabanyes, escriptor i curador de l’obra. Francesca Roig, intèrpret i Teresa Costa-Gramunt, escriptora, faran lectura dels poemes.

Pel que fa a la Jornada de Sant Jordi, diumenge 23, a partir de les 10 del matí, els jardins de la Masia d’en Cabanyes acolliran l’acte Homenatge a la poesia: Manuel de Cabanyes i Palau i Fabre i VI Lectura compartida i encadenada. Una jornada dividida en tres ritmes: la lectura poètica i biogràfica de Manuel de Cabanyes, que enguany es farà amb les poesies actualitzades per Oriol Pi de Cabanyes; un segon ritme amb l’homenatge a Josep Palau i Fabre en el centenari del seu naixement i finalment la lectura lliure i voluntària de poesies. Un acte conduit per Laura Marín, amb la participació de Xavier Solà de Andrés, Joan Noves, Teresa Costa-Gramunt i Maria Rosa Nogué.

A més, d’aquests actes, el cap de setmana continuen les activitats familiars a la Masia d’en Cabanyes. Dissabte 22 d’abril torna la visita-taller teatral “Les muses del museu” i diumenge la visita-taller “Converteix-te en un pintor romàntic”.

Altres dates a tenir en compte

Pel que fa a la nova edició dels Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i investigació comarcal amb la que el Consell Comarcal del Garraf vol fer reconeixement al treball periodístic i d’investigació relacionat amb la comarca, el termini de presentació de treballs finalitza el 28 d’abril i el lliurament de premis es farà el 20 de maig.

D’altra banda durant el mes de maig i juny el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes acollirà una nova edició de visites temàtiques. Enguany amb dues sessions: el 14 de maig amb la xerrada de la historiadora de l’art, Isabel Coll: Obres de gènere mitològic i el retrat, entre la còpia i la invenció i, el 28 de maig on l’historiador Francesc Carnicer ens convidarà a fer un passeig pel món a principis del segle XIX amb la xerrada El món a l’època dels Cabanyes.

El 10 de juny es presentarà el llibre “La Masia d’en Cabanyes. Un relat cultural de fa 200 anys a través de vuit mirades. Art, col·leccionisme, música, llibres, fotografies, indumentària i llegendes” que recull les visites temàtiques dels anys 2015 i 2016.

Així mateix, un any més el CIRMAC a les activitats en motiu del Dia Internacional dels Museus, per la qual cosa el dijous 18 de maig el centre romandrà obert entre les 10 i les 14h amb visites autoguiades i el dissabte 20 de maig participarà amb la resta de museus de la ciutat a la Nit dels Museus on els visitants podran descobrir la Masia d’en Cabanyes i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes  a partir de les 19h i fins a la 1 de la matinada amb música en directe als jardins i la visita autoguiada gratuïta al CIRMAC.

Per acabar, el 15 de juny tindrà lloc una visita teatralitzada a la Masia d’en Cabanyes amb la que els visitants descobriran la personalitat i singularitat de la Masia i les persones que hi van viure.