La Masia d’en Cabanyes inicia les activitats de primavera amb un taller infantil per Setmana Santa

Roda de Prensa Programació Primavera

La Masia d’en Cabanyes comença les activitats de primavera amb el taller infantil “Converteix-te en un pintor romàntic”, així ho va explicar dijous passat en roda de premsa Xavier Grau, conseller d’Ocupació, Cultura i Patrimoni, acompanyat per Núria Mestre, consellera de Memòria Històrica.

Aquesta proposta adreçada a infants, que s’inicia aquesta Setmana Santa, s’oferirà tots els diumenges d’abril i maig a les 11h. “Hem volgut habilitar un espai especial de taller perquè els més petits descobreixin el patrimoni del segle XIX i el Romanticisme. És una proposta per la família que convida a nens i nenes a l’art i la creativitat”, va comentar el conseller de cultura.
L’activitat s’inicia amb un recorregut pel museu, amb aturades on els infants  podran usar els coixins per asseure’s i la llanterna per descobrir petits detalls de les pintures i allò que els cridi l’atenció, escoltant també en les explicacions del guia, que els permetrà després desenvolupar la part creativa amb pintures d’aquarel·la a l’espai de taller, tot obtenint finalment un quadre d’estil romàntic.

La programació d’activitats de primavera gira entorn als diferents eixos que es treballen des del Consell Comarcal del Garraf. Per una banda, en l‘àmbit de la investigació del llegat Cabanyes, es planteja de nou el Cicle de Visites Temàtiques, unes visites que permeten aprofundir en el coneixement i difusió del llegat que la família Cabanyes va deixar a la Masia, així com la història del segle XIX a la comarca.

La importància per nosaltres d’aquestes visites és doble per l’esforç que fan les persones investigadores que venen a parlar-nos, que es visualitza en una visita on ciutadans i ciutadanes coneixen més a fons el llegat Cabanyes i la vida cultural i social dels segle XIX i per altra banda, perquè aquestes investigacions queden escrites i publicades i això ens permet seguir fomentant la recerca”, va explicar Grau.

El cicle d’enguany inclourà les visites temàtiques: “Mites i llegendes de la comarca del Garraf. Històries del territori”, amb Bienve Moya; “La indumentària del segle XIX. Una aproximació a la moda de l’època romàntica” , a càrrec de Silvia Domènech; “La biblioteca de la Masia d’en Cabanyes. Llibres del poeta sense llengua”, per Montserrat Comas i “Els instruments de la Masia d’en Cabanyes i la música del Romanticisme”, a càrrec de Joan Manuel Chouciño. Paral·lelament es presentarà el llibre de visites temàtiques de 2014, escrit per Carmen Lara, restauradora; Carles Schnabel, biòleg i responsable de l’observatori Astronòmic del Garraf i pels especialistes en  historia de l’art.Francesc Fontbona, Blanca Giribet i Estel Adell.

Per altra banda, el Consell Comarcal del Garraf també fa èmfasi en les col·laboracions amb diferents entitats i organismes per a la realització d’algunes de les activitats de la programació d’enguany. En col·laboració amb l’editorial el Cep i la Nansa, es presentarà la reedició del llibre “Les Masies del Garraf. Volum II”, a través del qual es vol donar a conèixer les masies de la comarca i una bona part del treball artístic del pintor vilanoví Pau Roig i Estradé. A través d’una col·laboració amb el VIDA Festival es farà la presentació del llibre “813” de la il·lustradora Paula Bonet. Aquest projecte explora l’univers personal i artístic del cineasta francès François Truffaut, amb imatges i textos de l’artista.

La col·laboració amb els equipaments museístics i ajuntaments de la comarca també es fa palesa mitjançant la presentació de la 18ª edició dels “Quaderns de Patrimoni del Garraf”, que posa de relleu les novetats en l’àmbit de la cultura i el patrimoni a la comarca, com el nou espai Far de Vilanova i la Geltrú, els nous museus Cau Ferrat i Maricel de Sitges, el 25è aniversari del Museu del Ferrocarril i el nou espai Goya de la Masia d’en Cabanyes. Paral·lelament també s’està treballant en l’elaboració d’una guia del Patrimoni de la comarca, amb l’objectiu de recollir i posar de relleu l’oferta en l’àmbit cultural, patrimonial i recursos naturals del territori.

Segons el conseller de cultura i patrimoni: “Mantenim aquestes col·laboracions perquè ens ajuden a ampliar el nivell de participació del Consell a l’activitat dels museus i els ajuntaments. Jo crec que aquests són els eixos fonamentals: difusió, dinamització i divulgació, que es l’objectiu que des de cultura i patrimoni hem mantingut”.

La programació de primavera també inclou la celebració de la diada de Sant Jordi amb l’acte Homenatge a la Poesia: IV Lectura compartida i encadenada de poemes de Manuel de Cabanyes i d’altres autors, un acte obert a la participació ciutadana que reunirà poetes i poetesses i l’alumnat dels centres d’ensenyament de secundària de la comarca.  D’altra banda, el 16 de maig, amb la col·laboració dels Museus de Vilanova, es podrà gaudir de la Nit dels Museus, amb un vespre de música i posta de sol a la Masia, en el què es podrà visitar lliurement el CIRMAC.

La Memòria de la Masia d’en Cabanyes, un nou projecte de memòria històrica

Núria Mestre, consellera de Memòria Històrica, va explicar el projecte “Investigació, recull i difusió de la Memòria de la Masia d’en Cabanyes i les persones que hi van viure”, una proposta que pretén recollir els records que té la ciutadania sobre la Masia d’en Cabanyes i sobre les persones que hi van viure.

Volem recollir aquestes memòries de la relació que tenien amb la Masia d’en Cabanyes diferents homes i dones, de fet és una memòria dels veïns de Vilanova i de la comarca. Aquests records són molt importants pel fet que són fonts primeres”, va explicar la consellera de Memòria Històrica.

Aquest projecte compta amb la col·laboració del Grup de Dones amb Memòria, l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran del Garraf, l’alumnat de l’IES Lluch i Rafecas i està obert a totes les persones que hi vulguin participar. Canal Blau TV també hi participa amb la gravació dels testimonis i l’elaboració d’un vídeo.