PREACTES de les XXVII Jornades d’Estudis Penedesencs “Muralles urbanes. Diàleg entre urbanisme i patrimoni”.

Torre carlina a Vilanova i la Geltrú

L’Institut d’Estudis Penedesencs ha publicat i presentat a la Masia d’en Cabanyes les preactes de les Jornades d’Estudis Penedesencs “Muralles urbanes. Diàleg entre urbanisme i patrimoni” que es desenvoluparan al llarg d’aquest cap de setmana, 19, 20 i 21 d’octubre a diferents seus de la comarca.

Es van presentar dissabte 13 d’octubre, en motiu de la celebració arreu d’Europa de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural. Una oportunitat per donar a conèixer el patrimoni cultural de Catalunya i de tots els  municipis i ciutats  amb l’objectiu  que la ciutadania en gaudeixi, en el sentit ampli de la paraula: el descobreixi , participi de visites i activitats,  se’l faci “una mica més seu” … se’n senti, també, orgullós i compromès.

En aquesta labor de recerca, conservació, integració, gestió i posada en valor del patrimoni hi intervenen agents diferents, des dels historiadors i arqueòlegs als arquitectes i urbanistes, divulgadors i gestors públics.

És un repte que tenim tots i totes, de manera conjunta i compartida ( les administracions com el Consell Comarcal del Garraf , els ajuntaments , els equipaments patrimonials com la Masia d’en Cabanyes, i les entitats com l’IEP ), donar a conèixer en profunditat el nostre patrimoni, aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda, treballar conjuntament per aconseguir que la cultura i el patrimoni estigui  en el “centre” de la vida social i política del nostre territori, del nostre país, de les nostres ciutats. La presentació d’aquestes preactes hi ha de contribuir.

Muralla del Castell de Calafell

D’acord amb el Comitè Científic i Coordinador de les XXVII Jornades d’Estudis Penedesencs, s’hi recorda que quan es van realitzar es va posar “el focus en la integració i gestió del patrimoni en els nuclis urbans, en especial en la complexitat que generen unes estructures de presència tan potent com són les muralles (romanes, medievals…)”.

La publicació recull diferents investigacions i articles: “Muralles urbanes de Catalunya: una visió global”, de M. Teresa Miró i Alaix; “Les muralles de Sitges i Vilanova i la Geltrú”, de Joan Garcia Targa i Carme Muntaner i Alsina, “Les muralles de Barcelona” de Carme Miró i Aleix; “Les muralles de Vilafranca del Penedès de excavacions arqueològiques i problemàtica en la conservació de les restes”, de Josep M. Feliu i Roca; “Muralles i fortificacions de Tarragona, de fortificació a monument (segle II aC—XXI dC)” de Joan Menchon i Bes; “La muralla i el vall de la vila fortificada baix medieval de l’Arboç (segles XIV – XVI): les intervencions arqueològiques al nucli històric i a l’entorn de l’església de Sant Julià”, de Jordi Roig i Buixo; “La muralla medieval de Montblanc,  Estudi, restauració i museïtzació”, de Carlos Brull Casadó; “Les muralles de Granollers, nous reptes per a pedres velles”, de Marc Guàrdia i Llorens; “Vocabulari referit a muralles i altres construccions defensives al Penedès”, de Ramon Marrugat; “Les muralles de Calafell”, de Josep Pou Vallès; “Les fortificacions de les guerres carlines a Vilanova i la Geltrú: un patrimoni cultural a revalorar”, de Magí Miret Mestrei Oscar Valverde Molié; “El baluard de Sant Antoni (Barcelona)”, de Emiliano Hinojo García; “Viure extramurs i l’expansió urbana fora les muralles romanes de Bàrcino. Les evidències arqueològiques al carrer Sotstinent Navarro, 12—16”, de Jordi Navarro Ruíx, Carme Miró Alaix i Santi Riera Mora; “Els conjunts emmurallats entre la posada en valor i l’habitabilitat”, de Isidre Pastor i Batalla.

Podeu descarregar-vos aquí el document presentat.