Presentem el nou llibre de visites temàtiques

El llibre “LA MASIA D’EN CABANYES. POESIA, MÚSICA I MITES AL ROMANTICISME CATALÀ”, es presenta el dissabte 6 de febrer al canal youtube de la Masia d’en Cabanyes

Dissabte, 6 de febrer, a les 19h, en directe a través del Canal Youtube de la Masia d’en Cabanyes.

Presentem el nou llibre de la mà de les autores i autors, Marina Rodríguez Brià, Eduard Juanmartí i Generès, Francesc Carnicer i Escriche i Mireia Rosich i Salvó. en un acte conduit per la consellera comarcal de patrimoni, Teresa Llorens i Carbonell.

Marina Rodríguez Brià , amb la visita 1820 Londres – Vilanova. Un piano Clementi en un vaixell d’aiguardents ens parla de la singularitat del piano vertical de la masia d’en Cabanyes, fabricat per un dels músics més cèlebres del seu moment: Muzio Clementi (1752-1832). La investigadora relaciona aquest personatge singular amb l’esperit il·lustrat de Josep Anton de Cabanyes, qui va adquirir aquest instrument a la ciutat de Londres el 1820.

Eduard Juanmartí posa de relleu la reivindicació que el poeta mallorquí Miquel Costa i Llobera va fer de Manuel de Cabanyes l’any 1906 a Horacianes, en el seu article Miquel Costa i Llobera reivindica a Cabanyes.

Francesc Carnicer , amb El món a l’època dels Cabanyes fa una acurada contextualització política, econòmica, cultural i científico-tècnica del s. XIX al voltant dels Cabanyes, argumentant que el coneixement de les vicissituds de la família Cabanyes són una poderosa eina didàctica per explicar com va ser el segle XIX .

Per la seva banda, Mireia Rosich reflecteix al seu article el passeig que va realitzar per la col·lecció pictòrica de la família Cabanyes enfocat en analitzar diferents representacions dels mites clàssics amb figures femenines com a protagonistes. La sessió es va centrar en el quadre ‘Diana i Cal·listo’ que ocupa un lloc central a la sala on es va realitzar l’acte, i va dur per títol Les figures femenines en els mites clàssics de la col·lecció Cabanyes .

Les visites temàtiques són una proposta per a donar a conèixer la col·lecció i relat del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.  Les visites es realitzen amb la participació d’especialistes i estudiosos que amb els seus coneixements i investigacions permeten ampliar el coneixement del llegat Cabanyes. Un cop feta la visita els i les autores la comparteixen en forma d’article que aquest museu recull en una publicació impresa i digital.  Tant les visites com la publicació tenen com a objectiu final convidar a visitar i descobrir aquest espai de memòria, el CIRMAC, la casa-museu dels Cabanyes.

Aquesta nova publicació del CIRMAC s’afegeix a les altres tres precedents: ‘Art, cultura, economia i societat a la Masia d’en Cabanyes’ (2014) amb textos de Xavier Solà de Andrés, M. Rosa Vives, Albert Tubau, Oriol Pi de Cabanyes, Francesc X. Puig Rovira, Mònica Rovira, Pere Marsé. ‘La Masia d’en Cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars’ (2016), amb articles de Francesc Fontbona, Estel Adell, Blanca Giribet, Carmen Lara i Carles Schnabel. I ‘La Masia d’en Cabanyes. Relat cultural dels Cabanyes i significats de la casa-museu’ (2018) amb les aportacions de Francesc Miralpeix, Montserrat Comas, Joan Manuel Chouciño, Sílvia Domènech, Mireia Rosich, Rafel Mestres, Mila Arcarons, Mònica Álvarez i Bienve Moya.