Alexandre de Cabanyes va néixer fa 141 anys a Vilanova i la Geltrú

“La joventut és un estat de la ment, un resultat de la voluntat, una qualitat de la imaginació, una victòria del coratge sobre el retraïment, del gust per l’aventura sobre l’estima del confort”

Fa 141 anys, un 5 de març, naixia a la ciutat de Vilanova i la Geltrú, el pintor Alexandre de Cabanyes i Marqués.

Des del passat 24 de febrer, a la Masia d’en Cabanyes i al Museu Balaguer s’hi poden visitar les exposicions en record i Homenatge a Alexandre de Cabanyes, el darrer dels modernistes: La captura de l’instant (al Museu Víctor Balaguer ) i L’entorn perpetuat (al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes). La ciutat tenia el deute de recuperar i prestigiar l’obra d’aquest pintor mostrant-la aplegada després d’una recerca que permetés estudiar-la amb rigor.

Volem recordar que Alexandre de Cabanyes es va dedicar a la pintura durant tota la seva vida i el resultat ha estat un gruix important de peces que compartim en  les exposicions i el catàleg que acompanyen l’Homenatge a Alexandre de Cabanyes.

Alexandre de Cabanyes va viure, va pintar i va morir a la Masia d´en Cabanyes, la vil.la neoclàssica familiar que avui té reconeixement de Bé Cultural d´Interès Nacional . És espai museístic i cultural a la memòria del seu besoncle el poeta romàntic Manuel de Cabanyes. La cita que consta a dalt és la proclama vitalista de Douglas Mac Arthur, que estava enganxat amb quatre xinxetes a la porta del seu estudi.

Alexandre de Cabanyes tenia a la Masia d’en Cabanyes el seu taller, aquí van créixer els seus quatre fills, aquí venien a trobar-lo des de grups escolars fins als personatges més il·lustres.

Amb l’Homenatge a Alexandre de Cabanyes hem pogut fer recerca, investigar, documentar, catalogar. També, cancel·lar el deute que teníem amb Alexandre de Cabanyes i, admirar i celebrar l’obra d’un home que va treballar en l’art i la cultura,   des de l’ètica del compromís i,  l’ètica humanista i vital.

Us deixem un seguit de fotografies digitalitzades per l’Arxiu Comarcal del Garraf i que apareixen al catàleg “Alexandre de Cabanyes (1877-1972). L’últim modernista”.