Alexandre de Cabanyes i les seves pintures al Cafè Foment

 

Aquests mesos recordem de manera especial a l’Alexandre de Cabanyes, el darrer de la nissaga Cabanyes que va viure a la Masia d’en Cabanyes.

Compartim amb tots vosaltres que a la ciutat de Vilanova i la Geltrú s’hi preparen dues exposicions en homenatge a Alexandre de Cabanyes, a les quals ens hi sumem amb la dedicació dels Avui parlem de.

De Cabanyes pintors n’hi han hagut més al llarg de la nissaga (alguns d’ells amb peces representatives al CIRMAC), tal i com recull Oriol Pi de Cabanyes en el “Retrat” dedicat al seu avi.

“…..un mestre de Cabanyes, gòtic de transició, entre el XV i el XVI que té representació de taules tant al Museu Lázaro Galdeano de Madrid com al Museu Diocesà de València.

 La tradició continua pels dos ja esmentats del XVIII i per Miquel Cabanyes

(1783-40), que va cursar a l’escola de Nobles Arts, i el 1803 va ser pensionat

per la Junta de Comerç per estudiar quatre anys a Roma, obra del qual es

conserva a la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi.

 També pintaven l’avi, l’oncle i el pare d’Alexandre: Josep-Antoni i Joaquim de Cabanyes i Ballester i Llorenç de Cabanyes i d’Olzinelles, respectivament.”

 

El Café Foment

 El 1925 Alexandre de Cabanyes decora la sala del cafè del Foment Vilanoví amb la participació de Joaquim Mir, Enric-Cristòfol Ricart i Martí Torrents.

Avui aquestes peces són a la Biblioteca Museu Balaguer, ja que si bé després de 1925 el dipositari original d’aquesta obra fou el Foment Vilanoví, posteriorment l’Ajuntament de Vilanova adquirí aquest conjunt d’obres.

Les obres d’Alexandre de Cabanyes són quatre, i representen les estacions de l’any: Noies, la primavera; Paisatge, l’estiu; El veler, la tardor; i finalment la Marina, l’hivern.

El Paisatge va ser pintat des de l’hort de la Masia d’en Cabanyes, sota d’una pomera carregada de fruits que ens evoca, una vegada més, el paradís. En un primer pla, melons. Al fons, el puig Montgròs a una banda i, a l’altra, la Masia, d’un tènue rosat.

Noies ( també anomenat dues noies amb arbre i ocells ) és una pintura en l’ona grega que ha posat de moda el noucentisme. Un cant a la vida. Representades a l’aire lliure, la mar al fons, arran dels espadats de la costa.

El veler posa en contrast l’esforç dels pescadors hissant les xarxes amb el lleuger pas d’un elegant vaixell de tres pals, una fragata blanca i veloç, amb el vent a la popa.

La Marina és potser el més característicament Cabanyes: unes barques avarades al sorral, amb la mar blavíssima al fons i les veles flàccides.

 

(*) Homenatge a Alexandre de Cabanyes . 140 anys del seu naixement . Es preveu una exposició al Museu Balaguer i una altra a la Masia d’en Cabanyes.

http://www.victorbalaguer.cat/es

RETRAT N. 14 . ALEXANDRE DE CABANYES I MARQUÈS (1877-1972) Oriol Pi de Cabanyes . Editat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú .

https://www.vilanova.cat/doc/doc_77759593_1.pdf

(**)