La Pianola de la família Cabanyes
3926
post-template-default,single,single-post,postid-3926,single-format-standard,theme-stockholm,has-dashicons,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,tribe-no-js,select-theme-ver-9.3,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

La Pianola de la família Cabanyes

La pianola és el nom comercial dels pianos reproductors produïts per la firma Aeolian. La seva popularitat fa que es prengui aquest nom com a genèric de l’instrument. Un instrument a mig camí de l’enregistrament, la reproducció i la interpretació. Es llença al mercat el 1903 i es manté al mercat durant el primer terç del segle XX. És llavors on entra en crisi el seu ús per l’expansió de la ràdio.

A la Masia trobem un piano reproductor a la planta noble de la marca Steinway Vertegrand. Una de les manufactures de pianos de més prestigi mundial. És un instrument adquirit a principis del segle XX per a l’últim membre que va viure a la Masia, l’Alexandre de Cabanyes.

La reproducció automàtica funcionava gràcies a uns rotllos amb les pertinents composicions musicals. A la Masia s’ha trobat una col·lecció de vuitanta-sis rotlles en bon estat de conservació.

Per tant, podem saber quin era el gust musical dels Cabanyes. Entre els rotlles que es conserven hi destaquen tres compositors:  Chopin amb 17 rotlles, Beethoven amb onze rotlles i Liszt amb set rotlles. Altres rotlles que no es troben tan bé conservats perquè tenen signes d’un ús reiterat són: el Preludi del Tristany i Isolda de Wagner, La Campanella de Liszt i l’Adagio de la Sonata patètica, Op.13 de Beethoven. Que testimonien la predilecció dels Cabanyes.