Alexandre de Cabanyes, arriba el reconeixement pendent

Vilanova i la Geltrú recupera la figura i l’obra del pintor amb dues exposicions i l’edició d’un llibre.

La voluntat de recuperar de la figura i l’obra d’Alexandre de Cabanyes (1877-1972) és compartida i unànime a Vilanova i la Geltrú. Ahir es van presentar les dues exposicions i el llibre que posen en primer pla el pintor vilanoví, considerat com l’últim modernista.

Oriol Pi de Cabanyes, nét d’Alexandre de Cabanyes i comissari de les exposicions, va explicar que en el tarannà del seu avi “mai hi havia hagut cap preocupació per la posteritat, ell es deia a si mateix l’últim modernista, jove d’esperit, pintar era la seva manera d’estar al món, captar el moment, donar-li emoció”. Pi de Cabanyes va destacar l’esforç que s’ha fet per fer aflorar l’obra pública i privada per fer les exposicions, que ha permès exhibir un total de 52 quadres. La biblioteca Museu Víctor Balaguer acull la mostra “La captura de l’instant”, amb 27 peces, i el Centre d’Interpretació del Romanticisme (Masia d’en Cabanyes) exposa 25 quadres sota el títol de “L’entorn perpetuat”.

Expos Cabanyes 4La regidora de Cultura, Teresa Llorens, va destacar l’esforç conjunt de dues institucions, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Garraf per tirar endavant aquest homenatge i “posar en primer pla la creació cultural d’aquest país, democratitzar la cultura, posar-la al centre, això és essencial per construir el que som”.

La importància de la Masia d’en Cabanyes en la vida i l’obra del pintor, així com el pas d’aquest edifici a patrimoni públic, gràcies a la donació dels seus hereus, va ser un dels aspectes que va destacar Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal.

 

Expos Cabanyes 6L’alcaldessa de VNG, Neus Lloveras, per la seva banda, va posar de relleu també d’Alexandre de Cabanyes el seu“activisme cultural i la importantíssima feina amb els seus alumnes i deixebles”. Lloveras va recordar que la ciutat el va nomenar fill predilecte l’any 1957 i que va ser “un personatge molt estimat”.

Francesc Fontbona, coautor del llibre sobre el pintor, va explicar que la seva pintura es defineix com a postimpressionista, “però era molt més que això, també va ser paisatgista i retratista. És un personatge molt ric i complex”. Fontbona va dir també que Cabanyes va tenir una carrera molt llarga i que esperava que l’homenatge servís per recuperar, sobretot peces de la seva joventut.

Sobre la vida d’Alexandre de Cabanyes, Esther Alsina, coautora del llibre i comissaria de les exposicions, va parlar de la seva presència i importància en els cercles artístics, “tenia una molt bona relació i estava molt ben situat en les plataformes d’artistes, que eren molt importants per promocionar-se”. La seva actitud en els ambients culturals de Barcelona, per exemple, van afavorir l’arribada al museu Balaguer de l’anomenat Llegat del 56.

També va parlar de la trajectòria vital de Cabanyes, Francesc-Xavier Puig Rovira, coautor del llibre editat, recordant que de jove va viatjar a Madrid, a París i a Munic, i que en un moment donat decideix que es queda a Vilanova, “en va fer el centre de la seva vida, però no perd l’esperit cosmopolita, mai perd el contacte amb Barcelona”.

Alexandre de Cabanyes va viure a la Masia d’en Cabanyes fins a la seva mort, l’any 1972, en un entorn ja vinculat anteriorment amb la creació. La gerent del Consell Comarcal, Mila Arcarons, va recordar que la Masia ha estat “casa d’escriptors, pintors i poetes” i que el que s’ha fet ha estat “conservar i difondre tot aquest llegat i relat familiar”.

La directora del Museu Víctor Balaguer, Mireia Rosich, va destacar que l’homenatge segueix la línia de recollir la trajectòria d’artistes vinculats a la ciutat, “aquest era un deute, perquè hi ha un buit bibliogràfic important respecte l’artista”.

Les exposicions s’inauguren dissabte, a les 12 del migdia, i es podran visitar fins a l’1 de juliol en els horaris habituals de la biblioteca Museu Víctor Balaguer i de la Masia d’En Cabanyes. A més, duran les pròximes setmanes es duran a terme activitats com visites comentades, xerrades i itineraris al voltant d’Alexandre de Cabanyes.

Noticia al Canal Blau