Francesc Fontbona obre el nou cicle de visites temàtiques a la Masia d’en Cabanyes

Francesc FontbonaFrancesc Fontbona, especialista del Romanticisme a Catalunya, obre el nou cicle de visites temàtiques de la mà d’especialistes, que s’inicia a la Masia d’en Cabanyes el proper dissabte 10 de maig a les 12h. Fontbona, historiador de l’art, doctor en història moderna i fins fa poc, director de Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, és el millor coneixedor dels testimonis culturals artístics més genuïns del Romanticisme que van tenir lloc a Catalunya.

“Al nostre país, el Romanticisme –al contrari del que passaria amb bona part del Modernisme o amb l’Avantguarda– va tenir un caràcter mes mimètic que creatiu. Tot i això, entre els anys trenta i seixanta –com a mínim- del segle XIX va haver-hi a Catalunya un gruix d’obres plenament qualificables com de sensibilitat romàntica, si no molt original, sí molt dens, i precisament sobre aquesta base, o en contacte amb ella, es genera el moviment de la Renaixença, que significà el retrobament del país amb les seves arrels històriques (la seva llengua, el seu art i la seva literatura medievals, les seves institucions, les seves tradicions) i amb capacitat de generar una nova cultura que hi entroncava”, comenta al llibre “El Romanticisme a Catalunya” (Editorial Pòrtic 1999), que va escriure conjuntament amb Manuel Jorba i que ha esdevingut una referència inqüestionable sobre el moviment Romàntic a Catalunya.

Des del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes s’ha convidat a Francesc Fontbona a obrir aquest cicle, fruit que aquest equipament ha treballat en el temps per a afermar el Romanticisme com a concepte identificador de la Masia Cabanyes i del territori. En aquest sentit, es recorda que de les manifestacions hi ha varis  registres (literari, artístic, ideològic ) que son presents a la Masia d’en Cabanyes i permeten  la seva comprensió. D’altra banda, la figura d’ en Manuel de Cabanyes i d’en Joaquim de Cabanyes ens faciliten aquesta tasca en el camp de la literatura (germen del moviment romàntic) i en la pintura.

La Masia d’en Cabanyes recorda que a traves del llinatge dels Cabanyes es pot il·lustrar el sentir dels homes romàntics: desig de  la ruptura amb la tradició, amb l’ordre anterior i amb la jerarquia establerta de valors culturals i socials,  crit de llibertat. I en l’àmbit de les arts : l’individualisme, la conversió de la intimitat en tema, la representació subjectiva del paisatge i l’exaltació del poble.

“Art, cultura, economia i societat a la Masia d’en Cabanyes”

Aquest mateix dia es presentarà la publicació “Art. Cultura. Economia i societat a la Masia d’en Cabanyes. Visites temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”, un recull de textos amb aportacions de Rosa Vives, Pere Marsé, Albert Tubau, Xavier Solà, Oriol Pi de Cabanyes, Francesc Puig Rovira i Mònica Rovira, fetes durant  les visites temàtiques que es van realitzar els anys 2012 i 2013.

El recull de textos és una acció vinculada als objectius i la missió del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes: custodiar, investigar, estudiar i difondre el llegat dels Cabanyes, així com donar a conèixer una joia i exponent cultural i arquitectònic de la família que hi ha viscut i l’ha conservat i  també de la ciutat i de la comarca.

Visites temàtiques a la Masia d’en Cabanyes 2014