La família Miret de Cabanyes dóna 238 llibres a la biblioteca de la Masia d’en Cabanyes

Roda de premsa presentació de llibres

38 llibres, impresos als segles XVIII i XIX, tornen a la biblioteca de la Masia d’en Cabanyes. Es tracta una sèrie de llibres que la família Miret de Cabanyes conservava i custodiava des de l’any 1978, època en la qual el fons de la biblioteca es va repartir entre la casa que la família tenia a la Plaça de les Cols i la Masia d’en Cabanyes.

Al desembre de 2015, la Sra. Rosó Miret de Cabanyes, propietària dels llibres juntament amb els seus germans, es va adreçar al Consell Comarcal del Garraf amb la finalitat de comunicar la seva intenció de donar aquests llibres. L’ens comarcal va signar un conveni de col•laboració amb la senyora Miret a través del qual es va acordar el trasllat dels llibres a la Masia d’en Cabanyes, així com l’elaboració de l’inventari, la ubicació en la biblioteca i la seva conservació.

Xavier Grau, conseller de cultura, patrimoni, ocupació i esports, va explicar ahir en roda de premsa que “darrera d’aquests llibres i de la reunificació d’aquesta biblioteca es destaquen dues coses: la insistència en el temps dels diversos governs del Consell Comarcal del Garraf fent de l’àmbit del patrimoni i de la cultura un eix fonamental de treball i la complicitat que sempre s’ha mantingut amb especialistes i amb experts”.

En aquest sentit, el conseller va agrair la tasca de l’investigador i especialista en la història de la família Cabanyes i del seu patrimoni, Xavier Solà de Andrés, que ha invertit molt de temps en revisar els inventaris de la biblioteca dels Cabanyes i confrontar-los amb aquest fons que torna a la Masia. “A l’inventari hi ha peces úniques, de valor històric molt important, algunes d’elles poden passar desapercebudes si no és perquè hi ha experts que, de manera desinteressada, han col•laborat amb el Consell Comarcal”, va ressaltar Grau.

Per la seva part, la regidora de cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, va destacar la importància d’aquesta donació afirmant que “els temes de patrimoni són d’aquells eixos centrals perquè ens relliguen amb el nostre passat, amb la nostra història, ens expliquen qui som i d’on venim, i també ens expliquen on som i ens lliga amb el futur de la ciutat”. Llorens també va posar en valor “aquest treball que venim fent, de col•laboració entre institucions, en què tots apostem per un únic discurs, que és treballar per la memòria de la nostra ciutat i de la nostra comarca i apostar pel patrimoni cultural, sobre tot vinculat al segle XIX”.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, va comentar que “la biblioteca dels Cabanyes, iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster, és un espai carregat d’història i valors culturals d’una gran riquesa i magnitud, que va ser consultada i comentada amb admiració per personatges il•lustres de les lletres nacionals i internacionals”. De la mateixa manera, va recordar que “en el cas del Garraf, la biblioteca va rebre sempre opinions positives de Joan Rius i Vila, Albert Virella i Bloda i Joan-Enric Roig Santacana” i va destacar “la importància de reagrupar la  biblioteca, pel seu alt contingut i pel seu valor històric, patrimonial i cultural”. La presidenta també va agrair la família Miret de Cabanyes el seu gest i la preservació que ha fet de les edicions d’ençà l’any 1978 fins als nostres dies.

Pel que fa al contingut d’aquest fons, Xavier Solà de Andrés va explicar que hi ha obres de literatura de ficció, teoria literària, comerç, art, història i filosofia, però també diccionaris, obres de dret, matemàtiques, ciències naturals, física, química i agricultura. També va comentar que hi ha llibres de petit format fins a gran foli, enquadernats en pergamí o en edicions rústiques, en diversos idiomes com el llatí, català, anglès i italià, tot i que la majoria són en castellà i francès. L’investigador va afirmar que “aquesta donació és un gran pas”, però va recordar que encara queda una part, per tal de completar tot el fons original de la biblioteca de la Masia d’en Cabanyes.

Finalment, Mila Arcarons, gerent del Consell Comarcal del Garraf i cap de l’àrea de cultura, patrimoni, ocupació i esports, va comentar que “aquests llibres porten la signatura de Josep Anton de Cabanyes i és la mateixa signatura, amb el mateix esperit i tarannà, dels  llibres que estan a la biblioteca històrica actual, per tant és molt evident, que la vida dels llibres de la família Miret de Cabanyes era sumar amb els altres per donar coherència a la col·lecció”.

El reconeixement històric de la biblioteca de la família Cabanyes, juntament amb el gran valor de la resta del patrimoni, van contribuir a la declaració oficial de la  Masia d’en Cabanyes com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), l’any 2014. Actualment la biblioteca és visitada per investigadors o universitaris que ho sol·liciten prèviament.

Dossier Noves incorporacions a la biblioteca

 

Llibres de la Masia d'en Cabanyes    IMG_9404

IMG_9405    IMG_9406