Torna l’Arts i Natura Festival a la Masia d’en Cabanyes, readaptat però amb l’essència de sempre

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes planteja l’obertura de la tardor amb activitats de l’Arts i Natura Festival readaptades però amb l’essència de sempre: natura, patrimoni, contes, tallers i activitats familiars als jardins i amb aforaments restringits.

El Festival comença aquest divendres, 2 d’octubre, amb una visita familiar nocturna, i continua el dissabte 3, amb el conte “L’elefant Mainú i l’amistat”, amb la Montserrat Panero a les 12 del matí, i el diumenge 4, amb el “Taller Paisatges del Romanticisme”, amb Arc Serveis Culturals a les 12 del matí.

 

Vilanova i la Geltrú, 29 de setembre de 2020.

Arts i Natura. JuanolO

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes, planteja l’obertura de la tardor amb activitats de l’Arts i Natura Festival readaptades, però amb l’essència de sempre: natura, patrimoni, contes, tallers i activitats familiars als jardins i amb aforaments restringits.

Les situacions i les incerteses que ha creat la pandèmia en l’àmbit de la cultura han evocat els museus a redefinir i repensar els seus espais, i a entendre’ls com a espais  per a crear vincles i relació amb la comunitat, per la cura i el benestar, i per l’art al servei del debat i la reflexió.

L’Arts i Natura Festival s’emmarcava en aquests valors i reunia durant el primer cap de setmana d’octubre famílies als jardins de la Masia d’en Cabanyes i als espais nobles, en una combinació i suma d’activitats per a descobrir l’art i el llegat cultural dels Cabanyes, promoure a la creativitat, i crear un espai de trobada als jardins, amb entitats del món de la música, l’art, la memòria i la història, etc.

Enguany s’ha redefinit la proposta a les famílies, tenint en compte l’aforament i les normes de seguretat per la Covid-19. En aquest sentit, les activitats de l’Arts i Natura Festival s’han repartit durant els caps de setmana d’octubre, fet que permetrà mantenir la seva essència, en un any que podem considerar de transició.

El Festival comença aquest divendres, 2 d’octubre, amb una visita familiar nocturna, i continua el dissabte 3, amb el conte “L’elefant Mainú i l’amistat”, amb la Montserrat Panero a les 12 del matí, i el diumenge 4, amb el “Taller Paisatges del Romanticisme”, amb Arc Serveis Culturals a les 12 del matí.

La programació continua el cap de setmana del 10 d’octubre i fins a finals de mes amb propostes diverses com tallers d’estampació de samarretes i bosses, de pintura de retrats, de planter i jardineria, contes i jocs d’orientació en família, meditació i ioga en família, etc. L’Associació Fem Unió, el Consell Esportiu del Garraf, Arc Gestió Cultural, Tegar Garraf, la Porta de Fusta, són algunes de la entitats que hi participen. Totes aquestes activitats seran informades a través de les xarxes socials i caldrà fer inscripció prèvia. El preu de l’activitat serà de 4 euros per infant.

 La solidaritat

Arts i Natura Festival manté la vessant solidària. En el passat aquest festival va col·laborar amb Càritas i amb l’Associació de lluita i investigació contra el  càncer infantil.  Enguany el treball en xarxa es produeix amb l’Associació Autisme amb Futur  de la comarca del Garraf i del Penedès, que acull les famílies amb fills i filles diagnosticats amb trastorn de l’espectre autista (TEA). L’Associació també plantejarà activitats en el marc de l’Arts i natura Festival.

El Cartell

Així mateix, l’Arts i Natura Festival de manera tradicional focalitza l’acció amb un cartell d’un il·lustrador/a o dissenyador/a del territori. El cartell convida a petits i grans a identificar la Masia d’en Cabanyes com a espai museístic i natural. Enguany el cartell l’ha realitzat Joan Ortega “Juanolo”, amb una interpretació lliure de la Masia d’en Cabanyes. L’il·lustrador proposa un cartell que identifica la façana, peculiar, de la finca agrícola, que a la vegada és palauet al mig del camp amb animals que viuen al jardí i al bosquet. També destaca els trets identificatius de la família: la música i l’art amb instruments i pinzells.


Jornades Europees del Patrimoni 2020

El Festival reformulat també coincideix amb les Jornades Europees del Patrimoni que s’ha organitzat en espais patrimonials durant la segona setmana d’octubre. Per a aquests dies, es podrà gaudir de dues propostes:

  • DESCOBERTA DEL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL ROMANTICISME, EL LLEGAT CABANYES I L’ESPAI GOYA. D’11 a 14h. PORTES OBERTES al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes.
  • 12 POEMES DEL ROMANTICISME I 12 POETES CONTEMPORANIS. Diumenge 11 A les 11h. Descobriu la poesia de Manuel de Cabanyes de la mà de poetes de la comarca. Lectures als espais emblemàtics on visqué el poeta.

Tots els actes en el marc de les JEP tindran aforament limitat i  Entrada gratuïta

 

Redefinició de les activitats del CIRMAC

Durant els darrers 6 mesos, les activitats al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes s’han redefinit. A partir de les dues  darreres setmanes de juny, d’acord amb la resta de museus de la ciutat de Vilanova, va tornar l’activitat museística del CIRMAC, adaptant i redefinint les propostes d’acord amb les mesures higièniques i de seguretat que calia garantir al públic. De manera especial, s’ha reduït l’aforament en el marc d’un espai patrimonial segur que convidés als visitants locals i de Catalunya. Des dels Museus de la ciutat de Vilanova i la Geltrú, es va realitzar campanya sota el lema “Aquest estiu cabussa’t als museus de VNG!!”.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes durant els caps de setmana d’estiu ha mantingut els visitants de l’any passat, fins i tot amb un petit augment. El perfil dels visitants ha estat d’acord amb les campanyes de promoció i amb la dinàmica creada arreu del país de visitants locals i comarcals famílies i persones de l’entorn proper. Una proposta que convidava a retrobar-se amb el patrimoni més proper en família. En aquest sentit, des del Consell Comarcal del Garraf s’ha valorat positivament que la ciutadania hagi reconegut les potencialitats de benestar i la seguretat dels espais museístics.

La màgia de conèixer la Masia d’en Cabanyes quan el sol es pon amb la proposta de   els “Capvespres del Museu” també ha tingut molt bona resposta i hi ha hagut ple durant els caps de setmana de juliol i agost.