Tornen les activitats familiars a la Masia d’en Cabanyes

Amb l’arribada de la primavera el CIRMAC reforça de nou les propostes familiars a la Masia d’en Cabanyes.

 

 

 

 

El “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” s’ha plantejat, des de sempre, en tant que és un equipament patrimonial i museístic, ser una referencia per a famílies i nens i nenes. En aquest sentit, en el disseny d’activitats del CIRMAC els nens i les nenes, les famílies, i les propostes que permeten interactuar cultura, art i famílies han estat una constant. També, art, creativitat, aprenentatge i famílies. És en el sentit que els infants, amb la participació de pares i mares, tenen una oferta cultural per a compartir.

El “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” ha plantejat en els darrers anys accions i propostes com “Un dia en família al jardins de la Masia d’en Cabanyes”, els tallers familiars: “Converteix-te en un pintor romàntic” o la visita teatralitzada i taller “Les muses del Museu”. Totes aquestes activitats han tingut un fil conductor: els nens i les nenes a prop de l’art i els seus referents culturals.

Amb l’arribada de la primavera recordem i reforcem de nou les propostes familiars a la Masia d’en Cabanyes. També compartim, més enllà de les activitats, què poden trobar les famílies a la Masia d’en Cabanyes. És un moment de gaudir, d’estar a l’aire lliure i fer-ho en família. En aquest sentit, els nostres jardins són una possibilitat més a considerar. El verd dels nostres jardins són doncs una excusa per a apropar-se a la Masia. Es tracte d’estar a l’aire lliure i fer-ho en família.

També es tracte d’aprendre. La Masia d’en Cabanyes vol sumar-se a les ofertes que proposen que la creativitat, la curiositat i l’interès per l’art ens fa més lliures. Ser artista, conèixer les peces més singulars i més emblemàtiques del museu, descobrir i compartir inspiracions, veure potser per primera vegada, la cúpula de la sala de la música d’un palau neoclàssic i la biblioteca del poeta… Són algunes de les sensacions que es poden emportar els nens i les nenes a casa. Sempre de la mà dels pares i les mares i a través de les nostres activitats i tallers.

Però l’oferta familiar no són només les activitats, sinó que es pot gaudir d’ella durant tot l’any. Així doncs, si una família s’apropa al CIRMAC qualsevol cap de setmana, tot i que no hi hagi una activitat programada, podran fer la visita al museu amb ulls d’adults i amb ulls d’infants a través del joc “Fes un viatge en el temps i troba els petits tresors de la Masia d’en Cabanyes”. Un recull de preguntes i pistes que els nens i nens poden descobrir, escriure, plantejar, respondre, crear…  a través del joc que els i les guies entregaran a l’entrada del museu. Durant la visita podran fer fotos, compartir-les i etiquetar-les a través d’Instagram o Facebook amb el hastag #UndiaenfamiliaMasiaCabanyes i al finalitzar la visita s’emportaran un llapis de regal i la lamina amb la seva creació artística.

En aquest sentit, les nostres lamines es plantegen amb l’objectiu de descobrir la col·lecció de la Masia d’en Cabanyes i un dels generes més característics de la pintura catalana moderna: el paisatgisme.

Recorda Francesc Fontbona[1] que “…al món occidental, al segle XIX, el paisatgisme pictòric va viure una revifada espectacular, a remolc, sens dubte, de l’interès de la natura i per la descoberta del propi país que va propiciar el Romanticisme”.

Dos dels representants d’aquesta corrent són presents a la col·lecció pictòrica de la Masia d’en Cabanyes. Per una banda, Martí Alsina, amic de Joaquim de Cabanyes i amb el que compartí cadira com acadèmic a Reial Acadèmia de Belles Arts de Barcelona, continuador de la tradició romàntica de Lluis Rigalt que aconsegueix que el paisatge sigui un gènere popular. Per altra, Joaquim de Cabanyes, un dels membres de la nissaga dels Cabanyes que en la seva doble condició de militar i pintor va “ser artista por sentimiento” i que esdevingué un pintor amb “estil propi amb construccions de paisatges agradables i composicions serenes que conviden a la contemplació.”[2]

De la mà del taller “Converteix-te en un pintor romàntic” i de noms claus del paisatgisme català aprenem, pintem, observem, creem… en família observant els quadres:

  • “Paisatge del Vallès”. S. XIX. Joaquim de Cabanyes (1799-1876). Oli sobre fusta
  • “Mar i penya-segat”. S. XIX. Ramon Martí Alsina (1826-1894). Oli sobre tela
  • “ Les Coves d’Artà”. c.1850. Joaquim de Cabanyes (1799-1876). Oli sobre tela

Així mateix, l’oferta familiar de primavera del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes és:

Taller  “Converteix-te en un pintor romàntic”

Una visita pensada amb els ulls dels nens i les nenes. Per a fer descobrir el paisatgisme en la pintura, per fer descobrir la natura i els pintors romàntics. I finalment per a crear. Ser pintor o pintora. Igual que n’era Joaquim de Cabanyes.

Així doncs, a través de l’obra de Martí Alsina i Joaquim de Cabanyes, dos referents de la pintura romàntica, us acompanyarem a conèixer les claus del Romanticisme pictòric: els seus valors, què els inspirava, els colors, les formes, l’interès pel paisatge i la natura… que serviran d’inspiració per a que nens i nenes puguin convertir-se en pintors romàntics i expressar la seva creativitat.

Aquesta activitat és realitzarà tots els diumenges d’abril i maig i anirà a càrrec d’ ARC Gestió Cultural.

Preus: 2€ per persona. Gratuïta pels infants amb carnet del Súper 3.

Visita teatralitzada: Les Muses del Museu

Les muses de la inspiració romàntica us guiaran per la masia, fent-vos descobrir els seus secrets i deixant-vos tot un seguit d’estímuls que serviran d’inspiració pel taller d’expressió teatral. Una activitat que pretén donar a conèixer la Masia d’en Cabanyes i el seu llegat romàntic basant-se principalment en l’univers del poeta Manuel de Cabanyes.

Les Muses, filles de la Memòria i nebodes del Temps tenen relació amb totes les arts: la música, la dansa, la poesia, el teatre, i us ajudaran a conèixer i recordar, a dialogar amb els objectes artístics exposats i generar noves preguntes sobre la vostra identitat personal i social.

Aquesta activitat és realitzarà els dies 26 de març i 22 i 30 d’abril i anirà a càrrec de dues actrius i un actor de Tracart, Aula d’activitats teatrals.

Preus: 5 € per persona. Gratuïta pels infants amb carnet del Súper 3.

Informació de les activitats:

L’edat recomanada per a la realització d’aquestes dues activitats és per a nens i nenes d’entre 6 i 11 anys (acompanyats d’adults). Les nostres activitats estan adaptades a persones amb mobilitat reduïda.

Inscripcions: Places limitades. Cal reserva prèvia a través del formulari que hi ha al web http://masiadencabanyes.cat o per correu electrònic a masiadencabanyes@ccgarraf.cat.

El Consell Comarcal del Garraf i el Club Súper 3 han signat un conveni de col·laboració que permet que els nens i nenes que tenen el Carnet de Súper puguin participar de totes les activitats i visitar el museu de forma gratuïta.

La Masia d’en Cabanyes disposa d’aparcament per a cotxes i bicicletes.

Així mateix, al finalitzar les activitats podeu continuar gaudint dels espais que ofereix la Masia d’en Cabanyes dinant al pícnic de la zona del bosquet.

[1] La finestra oberta. Paisatgisme català 1860-1936. Catàleg de l’exposició “la finestra oberta. Paisatgisme català 1860-1936” produïda per la Xarxa de Museus locals de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de museus de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Martorell, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallés, Sabadell, Sitges, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú
[2] Estel Adell. El paisatgisme Romàntic de Joaquim de Cabanyes. A la “Masia d’en cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars”. Visites temàtiques al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”. Consell Comarcal del Garraf, 2015