L’exposició fotogràfica “Vivint darrera d’una mascareta”, de Xavier Prat, inaugura el nou Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes

Xavier Prat i Perpinyà va guanyar la beca de fotoperiodisme dels XXIII Premis Eugeni Molero de periodisme comarcal

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, de la Masia d’en Cabanyes, posa a disposició d’artistes el nou Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes per a mostres temporals

Vilanova i la Geltrú, 15 de març de 2022.

El nou Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes s’inaugurarà amb l’exposició fotogràfica “Vivint darrera d’una mascareta” de Xavier Prat i Perpinyà. Es tracta d’un reportatge fotogràfic sobre l’impacte de la pandèmia de la Covid-19, i especialment de l’ús de la mascareta, en la vida quotidiana.
La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, va explicar ahir durant la presentació de l’exposició als mitjans que “aquesta és una molt bona notícia pel món de la comunicació, del periodisme, i més concretament per al fotoperiodisme” i també va ressaltar que “en moments de crisi, en una pandèmia o malauradament en un context bèl·lic, és quan les persones que no formen part de professió prenen consciència de la importància d’aquesta feina i, en aquest sentit, estem molt contents de poder contribuir a explicar que la cultura continua sent essencial i que cal posar en valor la feina dels fotoperiodistes”.
Per la seva part, el conseller de cultura Robert Monzonis, va destacar que “des del govern del Consell Comarcal del Garraf hem apostat fermament per la cultura en el nostre mandat i una prova d’això és que avui celebrem que obrirem aquest espai expositiu Alexandre de Cabanyes a tots els artistes de la comarca perquè puguem contemplar tot tipus de mostres temporals”.
Xavier Prat va guanyar la beca de fotoperiodisme dels XXIII Premis Eugeni Molero de periodisme comarcal, una proposta de l’Associació de Periodistes del Garraf per a impulsar el treball de fotoperiodistes interessats a desenvolupar un projecte sobre algun tema polític, cultural, econòmic o social de la comarca. La beca, dotada amb 2.000 euros, va permetre a l’autor fer realitat el seu projecte, i treballar-lo durant sis mesos.
En aquest sentit, el fotògraf Carles Castro va explicar que “com a jurat dels premis Eugeni Molero una de les coses que volien posicionar era tota la tasca que estan fent els fotoperiodistes del territori” i va afegir que “si no haguéssim aconseguit aquesta beca i que Xavier Prat pogués fer aquest treball, difícilment d’aquí a 10 o 20 anys haguéssim tingut tota aquesta informació gràfica que pogués explicar-nos com hem viscut la pandèmia”.
Tot seguit, Laura Marin, vicepresidenta de l’Associació de Periodistes del Garraf, va destacar que “aquesta exposició és fruit de la primera beca dels Premis Eugeni Molero, que volien anar un pas més enllà i que el fotoperiodisme és reconegués com un projecte periodístic més”. Així mateix va recordar que “avui fa dos anys ens va canviar la vida i aquest treball ens mostrarà la nova realitat que d’aquí a 20 anys serà un testimoni únic”, i va agrair al Consell Comarcal del Garraf per permetre actualitzar les bases dels Premis a la realitat del sector del periodisme.
Per la seva banda, Xavier Prat va explicar que “ens ha tocat viure aquesta pandèmia i la feina del fotoperiodista era plasmar en imatges el que estava passant arreu del món, però jo m’he fixat més en el Garraf, he fet fotografies a Sitges i Vilanova i la Geltrú, de diferents àmbits de la societat, perquè ningú s’ha salvat de la mascareta”.
L’exposició consta de 19 fotografies en blanc i negre, i es podrà visitar des del 26 de març al 12 de juny, en horari de caps de setmana: dissabtes i diumenges d’11 h a 14 h. L’entrada és gratuïta. Durant aquest temps es programaran activitats paral·leles com visites comentades o tallers educatius. Un grup d’alumnes de l’Institut Dolors Mallafré participarà en una activitat en què podran conèixer el treball del fotògraf.

Convocatòria per a artistes
El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) posa a disposició d’artistes i col·lectius d’artistes el nou Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes per a mostres temporals. Amb aquesta proposta, el Consell Comarcal del Garraf i el CIRMAC volen contribuir a posar de relleu el treball d’artistes i creadores locals i, alhora, ampliar l’oferta dels espais culturals al servei de la ciutadania, de la cultura i l’art.
A partir del mes de setembre l’Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes acollirà altres exposicions temporals. Les persones del món de l’art, que vulguin exposar-hi els seus treballs, poden enviar un correu masiadencabanyes@ccgarraf.cat, adjuntant un dossier explicatiu i imatges del projecte.
L’Espai Expositu Alexandre de Cabanyes és un espai diàfan de 60m² ubicat a la planta noble de la Masia d’en Cabanyes, envoltat per la galeria porticada que li confereix unes característiques singulars. A la planta noble es conserven les antigues estances de la família, amb decoració i col·leccions artístiques del segle XIX, així com els dotze gravats de Goya de la sèrie Disparates.
El nom de l’espai recorda la figura d’Alexandre de Cabanyes (1877-1972), artista de professió, que va dedicar la seva vida a la pintura i va ser reconegut pels seus paisatges i marines. Va ser el darrer membre de la família Cabanyes que va viure a la casa, i va vetllar per la conservació dels espais.
Aquesta proposta s’activa en el moment de la doble commemoració de naixement (145 anys) i mort (50 anys) d’Alexandre de Cabanyes, que es recordarà amb una sèrie d’articles i publicacions a les xarxes socials de la Masia d’en Cabanyes sobre la seva figura i obra. Per altra banda, s’ha previst fer la visita temàtica “Alexandre de Cabanyes i l’art en llibertat”, el 3 d’abril a les 12 h.
L’elaboració del logotip de l’Espai Expositiu és obra del dissenyador vilanoví Jordi Caba, qui ha creat una imatge que combina l’arquitectura i els jardins de la Masia, molt presents a l’obra del pintor.