Tony François de Bergue

Tony François de Bergue (París 1820-1893), fou un pintor francès que va residir a Barcelona durant llargues temporades. Durant la seva estança, l’artista es va convertir en un important estímul, destacant per la seva influència en diversos artistes catalans i la seva participació en la vida cultural de Barcelona durant el segle XIX.

Fou el primer pintor estranger, juntament amb el suís Alphonse Robert, a participar en l’Exposició de l’Associació d’Amics de les Belles Arts de Barcelona l’any 1849. La seva obra va deixar empremta en pintors catalans com Ramón Martí i Alsina, Enric Ferau i Alsina i Francisco Sans Cabot i és considerada com una gran aportació a la renovació artística del moment. Fou un prestigiós retratista de la burgesia de l’època, però destaca pels seus paisatges i marines, sent aquest en els seus primers anys a Barcelona un tema encara molt innovador.

D’altra banda, la família de Bergue va repercutir de manera considerable en l’àmbit industrial de Catalunya. De les seves delegacions a Londres i Manchester, van importar maquinària de vapor des d’Anglaterra i van subministrar màquines a la fàbrica La España Industrial, participant en projectes de línies de ferrocarril a Catalunya.

Trobem escasses peces seves a museus, pertanyent la major part de la seva obra a col·leccions particulars. Una d’elles, una Marina datada el 1851, es troba exposada al CIRMAC.  Masia d’en Cabanyes, cedida pel Museu Víctor Balaguer. Es tracta d’una de les tres obres que el mateix Tony de Bergue va regalar a en Víctor Balaguer per formar part del museu fundat per l’escriptor i polític a Vilanova, l’any 1884.

 

Bibliografía: