El CIRMAC presenta el cartell i el pre-programa d’Arts i Natura Festival.

Una proposta amb compromís solidari

 

S’ha presentat el cartell d’Arts i Natura Festival.  L’activitat que està acabant de preparar i perfilar el “ Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” que es tornarà a realitzar a la Masia d’en Cabanyes el proper 6 d’octubre.

En l’acte hi ha participat Ramon Carbonell de Càritas Interparroquial de Vilanova i la Geltrú, l’autora del cartell, Glòria Fort i les responsables del “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”.

Arts i Natura Festival proposa que un espai museístic de la ciutat de Vilanova i la Geltrú, concentri durant un dia una colla d’activitats i propostes educatives, culturals, participatives i solidàries.

Un seguit d’activitats que es porten a terme a l’aire lliure i,  en diferents espais de la casa-museu dels Cabanyes –  per a descobrir la seva història i col·leccions : tallers, espectacles, contes , jocs…. en un entorn natural privilegiat. La proposta se centra en el públic familiar.

Aquest any el cartell i la imatge el realitza l’il·lustradora, dissenyadora gràfica i professora de l’Escola Municipal d’Art i de Disseny de Vilanova i la Geltrú, Glòria Fort. Una apassionada del dibuix i la creativitat que ha il·lustrat llibres de text, productes infantils i contes. Ha realitzat nombrosos projectes de disseny gràfic, infantils i, a la vegada, és també autora de contes.

La presència de Càritas en aquest projecte és fruit de la voluntat del “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” i del Consell Comarcal del Garraf de recolzar a la nostra ciutat actituds solidàries i d’ajuda mútua. En aquest sentit, el festival no és només un acte festiu i cultural, sinó també, una manera de reflexionar i actuar de manera compromesa al costat de situacions injustes que s’han de millorar.

L’activitat que es proposa a la Masia d’en Cabanyes el proper 6 d’octubre vol :

  • Vincular art i cultura amb compromís solidari: famílies que ajuden a famílies

En els darrers anys, les famílies i els nens i les nenes que han participat a Arts i Natura Festival han accedit al recinte i a tot el gruix d’accions en un doble sistema: a) Fent efectiva l’entrada/tiquet b) Aportant productes d’higiene personal (raspall i pasta de dents, sabó per al cos i xampú, compreses i tampons, bolquers) o aliments.

El “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes” a posteriori ha fet efectiva aquestes aportacions econòmiques i materials en un acte de lliurament a Càritas Vilanova.

El nostre espai museístic vol reflexionar sobre solidaritat i ajuda.

  • Oferir a les famílies un espai educatiu i cultural  per excel·lència  per compartir creativitat i l’art. Perquè tots sóm artistes i,  la Masia d’en Cabanyes és un lloc per perdre’s

 A l’experiència educativa en família sumem-hi tallers, espectacles, lectures, conta-contes per desenvolupar la creativitat, per a gaudir i aprendre escoltant, per a ésser protagonistes en la confecció de punts de llibres o pintant ventalls ….. Per a descobrir qui eren els nostres avantpassats Cabanyes. També les dones Cabanyes. Partim de la idea que l’art, les col·leccions, els llibres, l’arquitectura que són presents i protagonistes a la Masia d’en Cabanyes tenen el poder de ser testimoniatge, record i memòria. Espais d’identitats.

  • Impulsar una proposta participativa i de treball amb entitats i amb el teixit associatiu: viure i compartir

Aquest és un festival que va néixer fa quatre anys i que ha crescut amb la complicitat i voluntat de participació de moltes persones i associacions que, just a l’inici del curs escolar, han propiciat que la Masia d’en Cabanyes i els seus jardins, esdevinguin un espai de trobada entre les famílies i el patrimoni cultural de la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

La Masia d’en Cabanyes esdevé un espai social i cultural, un equipament patrimonial per gaudir i aprendre, on es transmeten valors.

Ho fem  a traves de dues vies: els referents socials i culturals que hi participen i, com s’ha dit, d’acord amb el descobriment de la casa-museu, la seva història i col·leccions.

Es important remarcar la participació el dia 6 d’octubre a  la Masia d’en Cabanyes d’entitats i persones a títol personal de la ciutat que en el seu dia a dia contribueixen en fer-la més rica culturalment parlant. Amb la seva participació a Arts i Natura festival comparteixen valors i activitats amb el “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” i amb la ciutat i comarca.

Els responsables del CIRMAC afirmem que “..els museus, i conseqüentment la Masia d’en Cabanyes, tenen el repte  d’esser útils a la societat. Amb Arts i Natura Festival pretenem que la Masia d’en Cabanyes vagi en aquest camí : compartir, crear, reflexionar, sentir-se partícip … de la nostra comunitat més propera”.

 

Els col·laboradors/es i entitats participants

Enguany en el desenvolupament d’Arts i Natura Festival hi participen:  els actors Maria Armengol, Alba Llorens i Carles Vallès, El Mag Gómez, Music Training Lab,  l’Agrupació Sardanista Anella Oberta, el Taller de Pintura Amaré, l’Associació Fem Unió, l’Associació dels Tres Tombs, Càritas Interparroquial de Vilanova i la Geltrú, Cheap Films, el Consell Esportiu del Garraf, El Cep i la Nansa, l’Escola de música Freqüències, les persones voluntàries del Garraf Tallers l’Herència dels Grans, l’Institut Joan Ramon Benaprès-Escola d’Hostaleria de Sitges, la Mancomunitat del Garraf: Tegar, els Mercats Municipals de Vilanova i la Geltrú, el Parc Natural del Garraf, la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú i Silvia Domènech.

Les activitats plantejades han estat possible, també, fruit del suport de: Caves Jaume Serra, l’Eix Diari i Venca.

Les visites comentades  al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel  de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes” les portarà a terme ARC. Gestió Cultural.

 

Informacions

Les entrades

Participar a Arts i Natura Festival implica fer una aportació de 4 € per infant participant (a partir de 2 anys), que anirà destinat a Càritas Interparroquial de Vilanova i la Geltrú.

Famílies que ajuden a famílies

Mitjançant l’aportació de productes d’higiene personal (sabó, xampú, crema, bolquers, productes d’higiene íntima…) o aliments, les famílies participants ajudareu a d’altres famílies, pel que es farà un recapte el mateix dia.

Servei de bar i restauració

L’alumnat de l’Institut Joan Ramon Benaprès – Escola d’Hosteleria de Sitges oferirà servei de bar i restauració. Cuina de proximitat amb àpats senzills i saludables. Hi haurà taules i cadires al jardí.

Dinar  a la gespa  o al bosquet

Encara és època de pícnics. Podeu dur la cistella de casa amb els àpats i aprofitar la gespa de la Masia o el bosquet per a fer el pícnic.

Venir en bicicleta

Ens agradarà molt que vingueu en bicicleta. La Masia d’en Cabanyes es troba a 3km del centre de Vilanova i la Geltrú, un passeig molt agradable per a fer en família. 

CIRMAC obert

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes (CIRMAC) romandrà obert d’ 11 a 14h i de 15h30 a 17h. Podeu descobrir-lo a través de les  visites guiades programades (12h30, 13h30 i 16h) o bé a través de les activitats “Les muses del museu” i “Converteix-te en un pintor romàntic”.

 

Programa d’activitats previstes

 

La Masia palauet   

Descobriu la bellesa de la casa i els interiors on visqué el poeta romàntic Manuel de Cabanyes. Exploreu la manera de viure i les col·leccions dels Cabanyes a través de les activitats que us proposem, amb les que volem donar a conèixer i compartir la història d’aquesta magnífica casa.

VISITA LA MASIA  
Descobriu la Masia d’en Cabanyes a través d’una visita guiada:  arquitectura, mobles, col·leccions, objectes, quadres, llibres.. ens expliquen coses de fa 200 anys. Veurem com vivien i quins eren els gustos i aficions de la família Cabanyes,  grans representants del Romanticisme al nostre país!
Sessions: A les 12h30, 13h30 i 16h

LES MUSES DEL MUSEU  (Amb Maria Armengol, Alba Llorens i Carles Vallès)
Les muses de la inspiració romàntica ens guiaran per la masia, fent-nos descobrir els seus secrets…un taller de teatre que vol fer descobrir la casa-museu i el seu llegat romàntic, basant-se principalment en l’univers d’en Manuel de Cabanyes.
Sessió: A les 12h
Edats recomanades: A partir de 6 anys

CONVERTEIX-TE EN UN PINTOR ROMÀNTIC
Els vostres infants es convertiran en petits pintors i pintores del Romanticisme. Observaran com eren els quadres romàntics de Martí Alsina i Joaquim de Cabanyes: els colors, les formes, la natura i el paisatge, i els serviran d’inspiració per a que puguin fer després el seu quadre.
Sessions: A les 11h i a les 15h30
Edats recomanades:  A partir de 6 anys.

VESTIM-NOS DE CABANYES   (Amb la col·laboració de Sílvia Domènech)
A la planta noble de la casa trobareu disfresses, vestits d’època que ens ajudaran a imaginar-nos com vestien els homes i les dones del Romanticisme. Feu-vos fotos amb la indumentària i compartiu-les a les xarxes socials!
Horari: D’ 11 a 14h i de 15h30 a 17h.

 

La galeria creativa

Les estances de la planta noble s’embolcallen amb una magnífica galeria porticada. Un espai on els Cabanyes s’inspiraven i reposaven, sovint amb música de fons. En aquest espai hi trobareu una sèrie de tallers per a desenvolupar la creativitat mitjançant les arts plàstiques. No us ho perdeu!

TALLER D’ESTAMPACIÓ DE SAMARRETES (Garraf Tallers. L’Herència dels Grans) 

Inspireu-vos en la natura i d’altres elements decoratius de la Masia per a fer-vos la vostra samarreta personalitzada, que us podreu emportar a casa.
Horari: D’11h a 14h
Edats recomanades: A partir de 5 anys

ELS VENTALLS DE LA MASIA  (Garraf Tallers. L’Herència dels Grans)
Els ventalls, al llarg del segle XIX, foren un complement femení molt important. Eren decorats i a vegades veritables peces de museu! En aquest taller en decorarem.
Horari: D’11h a 14h
Edats recomanades: A partir de 5 anys

PUNTS DE LLIBRE DE LA MASIA  (Garraf Tallers. L’Herència dels Grans)
Aquests petits objectes estaven tan estesos al segle XIX que en van començar a aparèixer veritables col·leccionistes. Des de petites obres d’art a vetes i cintes de colors, n’hi ha de tota mena. A la Masia en podrem crear de ben singulars a partir de diferents materials.
Horari: D’11h a 14h
Edats recomanades: A partir de 5 anys

LES JOIES DE LA PEPITA D’OLZINELLES
La Pepita era la muller d’en Josep Anton de Cabanyes. Li agradava seguir les corrents estètiques del moment. Com que viatjava, sempre cercava complements per anar ben elegant. En aquest taller farem polseres i collarets, per anar elegants com la Pepita.
Horari: D’11h a 14h

 

El celler de la música i les il·lusions    

Entreu a aquest espai captivador, l’antic celler de la casa, ara el celler de la música i les il·lusions. En aquest espai hi podreu descobrir jocs de taula, espectacles de màgia, viatges sonors i jocs musicals… Exploreu i jugueu plegats!


MÚSICA EN FAMÍLIA  (Amb Mònica Planas. Escola de música Freqüències)
Adreçat a infants fins a 3 anys, que ja caminin, juntament amb un familiar adult. Farem jocs de falda, petites audicions, manipulació d’instruments…un taller de ball i festa que oferirà recursos lúdics per a tota la família.
Sessió: A les 11h
Edats recomanades: Infants fins a 3 anys

LES AVENTURES DELS CABANYES (Amb Mercè Mateo i Oliver Solano. Music Training Lab)
Conte musicat sobre les aventures d´en Josep Anton de Cabanyes, germà gran del poeta, qui fou comerciant, escriptor, col·leccionista i pintor ocasional. Mitjançant els sons i ritmes creats pel públic assistent explicarem anècdotes i curiositats de l’època revivint un dels seus interessants viatges. Hi haurà instruments per a tothom per poder explicar d´una forma diferent i musical els valors i interessos que movien el nostre protagonista.
Sessió: A les 12h

LA MÀGIA DE LA MASIA  (Amb el Mag Gómez i l’Isidre de Garraf Tallers. L’Herència dels Grans)
L’isidre i en Vicenç són uns enamorats de la màgia. Un és gran i l’altre jove. L’Isidre va començar a fer màgia de gran, i en Vicenç de ben petit. Entre els dos ens faran un espectacle de màgia especial, i potser ens explicaran algun truc. No us ho perdeu!
Sessió: A les 13h

TASTET DE MASSATGE SONOR AMB BOLS TIBETANS (Amb Lali Jasjeev Kaur. Associació Fem Unió)
La Lali ens farà uns tastets individualitzats de massatge sonor per les mares, pares, àvies, avis o d’altres adults que hi vulguin participar, un espai per a relaxar el cos i la ment mentre la resta de la família dina als jardins de la masia.
Sessió: A les 14h

EL SALÓ DELS JOCS  (Amb Xavi Socias. Cheap Films)
Tria una taula, tira els daus, reparteix cartes, endinsa’t en móns fantàstics, fes un salt en el temps i descobreix noves habilitats que posaràs al servei de l’equip … Comença el joc!  Caldrà raonar, enraonar i col·laborar, tot desenvolupant imaginació i visió estratègica.
Horari: D’ 11h a 14h

TALLER DE MUSICOTERÀPIA AMB BOLS TIBETANS (Amb Lali Jasjeev Kaur. Associació Fem Unió)
La Masia d’en Cabanyes també inspira al relax. Deixeu-vos endur pel bonic so dels bols tibetans en aquest entorn formidable. Petits i grans en podran gaudir, tota la família hi és benvinguda. L’aforament és limitat.
Sessió: A les 16h

 

El Jardí Encantat    

Amplia el coneixement del món que t’envolta, coneix il·lustradors, il·lustradores, autors i autores dels contes preferits dels infants de la comarca, compartint amb ells i elles els seus nous i millors contes, i participa a les narracions. Para bé els sentits de l’oïda, la vista i, sobretot, deixa anar la imaginació!

CONTACONTES

LA GEA, FLOR DE LA POSIDÒNIA  (Amb Lola Rojas, autora del conte)
La Gea vol ser tan bona al rem com a la vela, somia ser una bona marinera i preservar la mar Mediterrània, i per això cal ser valenta i experta en el món de sota l’aigua, descobrir-ne els secrets i superar les pors. Una història marinera plena d’anècdotes dels pescadors, refranys mariners, metàfores, humor, art, música, poesia, que ens avisa dels perills que corre la mar.
Un conte escrit pe Lola Rojas i il·lustrat per Glòria Fort.
Sessió: A les  11h

EL CAMÍ DE MARWAN  (Amb Roser Gonzàlez. Càritas Interparroquial)
El camí de Marwan és un àlbum escrit per Patricia de Arias i il·lustrat per Laura Borràs que va rebre la Menció d’Honor a la fira del llibre Infantil de Bolonya 2017. El Cep i la Nansa Edicions el va publicar el mateix any en català dins la col·lecció Tresors, adreçada a primers lectors.  Les seves pàgines, fetes de paraules i imatges delicades, narren la història de Marwan, un nen que deixa casa seva i travessa mars, deserts i fronteres fugint de la guerra i la fam.
Sessió: A les  12h

LA BUSCADORA DE TRESORS (Amb Montse Panero i Montserrat Balada, autora del conte)
La Lola vol ser buscadora de tresors. Un dia li cau a les mans un mapa d’un indret llunyà on n’hi ha un d’amagat. No té cap brúixola que li assenyali el nord, però, decidida a trobar-lo, emprendrà el camí desconegut que travessa la terra de la mandra, la gresca i la por per fer realitat el seu somni.
Un conte escrit per Montserrat Balada i il·lustrat per Núria Feijóo.
Sessió: A les 13h

LA PERRUQUERIA DEL SR. CARABASSÓ (Amb Oriol Toro, autor del conte)
En un racó amagat de l’hort s’hi amaga un carabassó. Ell, sempre va de vint-i-un botons i porta el tupé més ben engominat de tot l’hort. Cada nit, treu de sota una fulla unes estisores, una pinta i un assecador i penja el cartell d’obert a la seva perruqueria que s’amaga rere una pedra. Però el senyor Carabassó es feia un fart de criticar els seus  clients quan no hi eren. Una manía que li va portar molts problemes.

Un conte escrit per Oriol Toro i il·lustrat per Ricard Aranda.
Sessió: A les 17h

LA BIBLIOTECA DEL PATI   (Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú)
Contes i coixins, il·lustracions i relats, als jardins de la masia trobareu un espai compartit de lectures, per a tots i totes, amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú.
Horari: D’ 11 a 18h.

 

El jardí de les arts i la natura 

Al jardí hi passen moltes coses. Tallers d’arts i natura es troben en aquest espai amb activitats  al gust de tothom. Explorarem la nostra creativitat amb diferents propostes que ens permetran experimentar i aprendre, i també gaudirem del contacte amb la natura. Viu-los amb molta atenció!      

TALLER D’IL·LUSTRACIÓ “ EL CAMÍ DE MARWAN”  (Amb Laura Borràs, il·lustradora del conte )
Laura Borràs, il·lustradora del conte, proposa aquest taller on convida als infants a traslladar-se al desert que travessa el protagonista, a través d’una proposta plàstica que gira al voltant del color i la textura de la sorra per on camina Marwan i la bossa que duu amb ell.
Sessió: A les 13h. Aforament limitat.

TALLER D’ANELLAMENT D’OCELLS  (Parc del Garraf – Diputació de Barcelona)
A la Masia d’en Cabanyes i el seu bosquet hi podem observar diferents tipus d’aus, algunes hi venen de pas i d’altres s’hi queden de manera més estable. Aquest taller ens permetrà conèixer de ben a prop els ocells que passen per la masia i descobrir quina informació ens proporcionen les anelles. Un taller per a fer en família!
Horari: De 10 a 14h.

TALLER DE CRÊPES I PIRULETES (Amb Eva Bolaño. Mercats Municipals de Vilanova i la Geltrú) 
Visca! Prepararem allò que ens agrada tant, farem la massa dels crêpes i unes piruletes ben divertides, i ens ho menjarem plegats. Mmhh!
Horari: D’ 11 a 14h

JOC D’ORIENTACIÓ EN FAMÍLIA  (Consell Esportiu del Garraf)
Gaudiu de l’espai natural de la Masia, el bosquet, amb aquest joc d’orientació per a fer en família, amb  la recerca de fites i enigmes que podreu resoldre només si heu visitat abans el museu de la Masia!
Horari: D’ 11 a 14h


TALLER DE PINTAR I PLANTAR (TEGAR, Centre Ocupacional i Jardineria)
Decorarem amb pintures uns testos de cartró ecològic, els deixarem ben bonics per a plantar-hi, acte seguit, uns esqueixos de plantes aromàtiques. Un taller a càrrec del  Centre Ocupacional  i equip de Jardiners de TEGAR.
Horari: D’ 11 a 14h

TALLER DE MÀSCARES D’ÈPOCA  (Amb Lluís Amarè. Taller de pintura Amarè)
A partir de material reciclat farem màscares ambientades en el segle XIX, l’època dels Cabanyes, on combinarem diferents tècniques plàstiques com la pintura o el collage.  Un taller que et permetrà descobrir l’artista que portes dins!
Horari: D’ 11 a 14h.

TALLER D’INSTRUMENTS. LA TENORA (Amb Marià Franco. Cobla Maricel)
Dins la formació de la cobla per a sardanes hi ha dues tenores i se situen a la primera fila amb la resta d’instruments de vent-fusta. Per a sonar, la tenora necessita la canya. En aquest taller coneixerem aquest instrument emblemàtic i aprendrem què és la canya i com es fa.
Horari: D’ 11 a 14h.

TALLER DE SARDANES (Agrupació Sardanista Anella Oberta)
Un taller per a aprendre a ballar sardanes en família. Ens endinsarem en els passos d’aquesta dansa que va arribar a la comarca fa més de cent anys.
Horari: D’ 11 a 14h.

CARROS, CARRUATGES I CAVALLS (Associació dels Tres Tombs)
Molt a prop de la Masia d’en Cabanyes hi ha una altra masia, la d’en Frederic . Allà hi viuen els cavalls que cada any surten per la festa major petita. Enguany es desplaçaran a la nostra masia per a oferir-nos un passeig, amb carro de pagès i carruatge, fent el circuit entre les dues masies.
Horari: De 10 a 14h.

 DIBUIXA LA TEVA OBRA D’ART
Què t’ha agradat més del museu? Trobaràs unes làmines per a dibuixar el teu record de la Masia  d’en Cabanyes, el museu i el seu entorn. Quedarà emmarcat com un quadre!

Horari: De 10 a 18h