El Museu

Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes

La Masia d’en Cabanyes va ser construïda l’any 1798 sobre l’antiga Masia Parellada. Considerada un cas excepcional en l’arquitectura de la Catalunya de finals de segle XVIII, és un dels tresors patrimonials del Garraf. L’exterior de la casa, de gran harmonia i bellesa, s’acosta al model italià de vil·la pal·ladiana, tot i que la singularitat dels pòrtics ens remet al mas tradicional català. L’interior segueix els models neoclàssics, amb una decoració refinada i afrancesada.

 

A la Masia d’en Cabanyes s’hi troba el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC), espai cultural gestionat pel Consell Comarcal del Garraf i obert a tothom per donar a conèixer la història i el llegat de la família Cabanyes. La nissaga Cabanyes permet explicar de manera vivencial i entenedora el Romanticisme, un moviment cultural que a la comarca del Garraf va deixar una petjada ben tangible. L’exposició se centra en la família Cabanyes i en el moment històric del Romanticisme, explicat a través d’un llegat conservat pràcticament intacte tant pel que fa a l’espai construït com a l’entorn natural.

 

El CIRMAC recull les aportacions dels Cabanyes al patrimoni cultural en diferents àmbits: la literatura, la pintura, la ciència i la tècnica, l’arquitectura i el comerç marítim, i posa especial èmfasi en la figura del poeta Manuel de Cabanyes (1808-1833), considerat l’introductor de la literatura romàntica europea al nostre país. Destaca també el pintor Alexandre de Cabanyes (1877-1972) a qui devem la conservació de la masia i del seu patrimoni. La visita a la planta noble de la casa ofereix al visitant un interessant viatge al segle XIX a través de les estances originals: la sala de música, la biblioteca, la saleta russa, els dormitoris, el menjador i la cuina, juntament amb un passeig pels porxos i els jardins, amb unes grans vistes sobre la zona.

20200608_082357-boost
Masia-boost
20210311_115725-boost

Avui parlem de…