La Bassa dels Josepets de Gràcia

La Bassa dels Josepets de Gràcia és un oli sobre tela de l’Alexandre de Cabanyes (1877-1972) realitzat l’any 1899 i del què actualment se’n pot gaudir a la Masia d’en Cabanyes, al nou espai dedicat a ell i a la seva filla Núria de Cabanyes.
Tot i que l’Alexandre conreà el gènere paisatgístic sobretot entorn a la producció de marines, també destacà amb pintures on, com en aquest cas, hi imperava la natura. El quadre té una estètica romàntica i representa la bassa del Jardí dels Josepets a Gràcia (avui dia, a prop de la Plaça Lesseps). Els arbres representats a l’obra són xiprers, el mateix arbre que es pot trobar al jardinet romàntic de la Masia, anomenat ‘Jardí del poeta’, i als voltants de la propietat. Aquest és un arbre amb un fort simbolisme ja que al tenir arrels i branques allargades en vertical representen la unió del cel i la terra (els cementiris), així com la immortalitat per la duresa de la seva fusta i les seves fulles perennes.
El personatge que veiem a l’esquerra del quadre és en Xavier Nogués, un pintor amic de l’Alexandre amb qui viatjà a París durant la seva joventut i qui acabà sent un dels màxims representats del Noucentisme.
Imatge: Bassa dels Josepets de Gràcia, c. 1899, oli sobre tela, 182 x 124 cm. Vilanova i la Geltrú, Masia d’en Cabanyes.
Bibliografía:
– Jorquera Moriana, Olga (2018). Guió de la mostra ‘L’entorn perpetuat’. Masia d’en Cabanyes.
– Puig Rovira, Francesc X, Alsina, Esther i altres. “Alexandre de Cabanyes.1877-1972. L’últim modernista” Catàleg exposició al Museu Víctor Balaguer/ Masia d’en Cabanyes, Vilanova i al Geltrú, 2018.