La Masia d’en Cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars

Visites temàtiques al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”

El passat 30 d’abril es va presentar el llibre “La Masia d’en Cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars” que recull les aportacions que van fer en el seu dia diferents investigadors dins del cicle de Visites temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.

En el llibre, s’hi poden trobar els articles “El Romanticisme a la Masia d’en Cabanyes i altres consideracions” de Francesc Fontbona, historiador de l’art i doctor en Història Moderna, “El paisatgisme Romàntic de Joaquim de Cabanyes” d’Estel Adell, historiadora de l’art i investigadora, “Redescobrim les col·leccions de la Masia d’en Cabanyes. Noves aportacions a la documentació” de Blanca Giribet, historiadora de l’Art i investigadora de la col·lecció de la Masia d’en Cabanyes, “Orígens i originalitat dels mobles de la Masia d’en Cabanyes” de Carmen Lara, restauradora especialitzada en mobles i doctora en Belles Arts i “L’esfera armil·lar d’en Manuel de Cabanyes”, de Carles Schnabel, Responsable de l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf.

mosaic fotos

En la publicació hi queda palès de nou que l’art, la cultura i el col·leccionisme estan estretament lligats a la família Cabanyes. Així mateix, s’hi posa de relleu que la Masia d’en Cabanyes pot ser mostrada com la memòria i la història de la vida privada d’una família, que va iniciar-se quan Llorenç de Cabanyes va decidir construir la seva casa d’estiueig a les afores de Vilanova i la Geltrú l’any 1798. Un episodi de l’esdevenir d’aquesta família atrapat en el temps.

No obstant, a més de memòria privada és evident que s’hi expressa memòria col·lectiva i que la singularitat n’és protagonista. Singular és l’edifici neoclàssic, proper al model de vil·la pal·ladiana que hem d’imaginar envoltat de vinyes en el moment de la seva construcció, ja que els Cabanyes van ser emprenedors en el negoci del vi i l’aiguardent. Singular és que la Masia hagi acollit generacions de Cabanyes emprenedors, viatgers, col·leccionistes, poetes i pintors, que permeten explicar el moviment cultural que fou el Romanticisme als inicis del segle XIX i mostrar-ho a través del que fou casa seva durant 200 anys.

Aquesta publicació es pot comprar a la Masia d’en Cabanyes. P.V.P: 3€.

També podeu consultar la publicació de forma online a través de Issuuportades 2

 

Visites guiades al CIRMAC


Us recordem que tots els primers diumenge de cada mes les entrades a les visites guiades del CIRMAC són gratuïtes

Visita guiada al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Dissabtes i diumenges a les 11 i a les 13h. Durada: 50 minuts.

Visita guiada “El col·leccionisme i Goya a la Masia d’en Cabanyes”. Dissabtes i diumenges a les 12h. Durada: 50 minuts.