Activitat: ELLES. El camí cap a la igualtat. Parlen les dones de la Masia d’en Cabanyes

Poques vegades coneixem qui són les dones de la nostra història més propera. Són les oblidades. Als relats socials i culturals que expliquem sovint no hi ha cap protagonisme de les dones. Oblidar-les no va bé per la igualtat.

ELLES vol contribuir a explicar i donar veu a les dones de la Masia d’en Cabanyes. També, a la vida social que van representar. 

DisponibilitatDates i hores a convenir
Preu45€ per grup/classe
Durada90 minuts per sessió
Capacitat25 alumnes per sessió
AdreçadaEd. Primària: cinquè i sisè

Ed. Secundària: de primer a quart d'ESO

Batxillerat
ObservacionsAdaptació de la visita a les característiques del grup.

 

 

 

 

 

 

 

Ha costat que fossin presents als llibres d’història. Han estat retratades en grans quadres, però ELLES també pinten i son creadores. Han estat posades com a exemple de vida quotidiana i poc en la seva faceta professional o intel·lectual. Les hem intuït com a subjecte passiu i no com a subjecte actiu.

En aquesta activitat us proposem un recorregut per la història de la Masia d’en Cabanyes amb perspectiva de gènere com una forma de reivindicar les dones que han viscut o que tenen alguna relació amb la casa-museu del Romanticisme, revisant-ne la seva història oblidada. ELLES són Maria Dolors de Cabanyes, Antonia Inglada, Pepita d’Olzinelles i Núria de Cabanyes, i exemplifiquen com les desigualtats de gènere eren ben paleses al segle XIX i són la base de molts prejudicis i estereotips actuals.

La visita es desenvolupa a la Masia d’en Cabanyes, una casa que il·lustra amb els seus espais íntims la vida quotidiana d’una família benestant del segle XIX. Una família que es dedicà al comerç del vi i de l’aiguardent, viatgera, emprenedora, ben formada, representa els valors de la il·lustració. La visita ens permet descobrir la bellesa d’una casa neoclàssica única al país però també, en la suposada neutralitat d’aquesta finca, s’hi copsen les relacions de poder, socials i de gènere de cada època, s’hi copsa l’estètica i la simbologia dels espais i el reflex d’una construcció d’identitats.

 

Descripció detallada

Amb un recorregut dinàmic i participatiu per les estances de la casa-museu coneixerem les quatre dones que ens permetran explicar la història des d’un altre punt de vista i també reivindicar-les, rescatant de l’oblit la seva trajectòria vital i personal.

ELLES ens duran a confrontar-nos amb idees i conceptes preconcebuts, i a fer un debat sobre els models socials de gènere, reflexionar sobre com l’art sovint representa el món femení des de la mirada masculina, o dialogar sobre els avenços en matèria d’igualtat. L’espai de debat es dinamitzarà amb la projecció d’imatges, fragments de pel·lícules i de textos que ens permetran analitzar el passat, el present i reflexionar sobre el futur.

Una proposta que vol contribuir a educar les generacions futures amb valors més equitatius, fomentar el sentit crític i omplir els oblits en els llibres d’història.