Presentació de la investigació i llibre “El Grand Tour de Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852)”

El proper dimecres 18 de gener, a les 18 h, presentem el llibre El Grand Tour de Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852). Viatges i afició col·leccionista a la llum d’Europa, del doctor en història de l’art Francesc Miralpeix Vilamala.

La publicació ressegueix les passes de Josep Anton de Cabanyes per les ciutats més representatives de l’Europa post napoleònica

  • Quan tot just era un jove de dinou anys que s’estava formant a Amsterdam en la tradició del comerç, el vilanoví Josep Anton de Cabanyes va decidir emprendre el viatge que el va dur a recórrer Espanya, Anglaterra, França, els Països Baixos, Suïssa i Itàlia entre el 1816 i el 1824, itinerari que va quedar recollit en un petit carnet de viatges escrit en alemany i fins ara inèdit.
  • La transcripció i la traducció del manuscrit, l’estudi de la ingent biblioteca de Josep Anton de Cabanyes i l’anàlisi de la seva afició col·leccionista permeten reivindicar-lo com un home d’idees liberals i esperit afrancesat que es va enlluernar en la visió de l’Europa post napoleònica, on es mantenia viva la flama de la Il·lustració i de l’alta cultura.
  • Aquesta investigació i posterior edició ha estat possible gràcies a la complicitat i el treball compartit entre el Consell Comarcal del Garraf, la Diputació de Barcelona -a través de la Xarxa de Museus Locals-, la Universitat de Girona i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, amb el guiatge del fins fa poc director, Joaquim Nadal.
  • El llibre forma part de la col·lecció Memoria Artium que ofereix llibres basats en investigacions originals, amb caràcter de monografia, fets per professionals rigorosos, sense renunciar a l’amenitat necessària per connectar amb un ampli públic lector interessat en la història de l’art del país.

 

A l’acte hi participen:

  • Joaquim Nadal i Farreras, conseller de Recerca i Universitats.
  • Francesc Miralpeix i Vilamala, doctor en història de l’art de la Universitat de Girona i autor del llibre.
  • Oriol Pi de Cabanyes, escriptor.
  • Teresa Llorens i Carbonell, consellera comarcal de patrimoni.
  • Mila Arcarons i Oferil, gerent del Consell Comarcal del Garraf.

Lloc: Restaurant El Dinou. Carrer Comerç, 2, 1er. Vilanova i la Geltrú.
Preguem confirmeu l’assistència al correu: masiadencabanyes@ccgarraf.cat