Activitat: Història i modernitat: els “Disparates” de Goya

Una proposta que té per objectiu conèixer i descobrir la figura de Francisco de Goya i la sèrie de gravats Los Disparates, dels quals se’n conserven dotze a la Masia d’en Cabanyes.

Aquesta activitat busca apropar a l’alumnat la figura de Francisco de Goya i la seva producció artística, a través d’una visita a l’Espai Goya del CIRMAC, on s’exposen els gravats de la sèrie “Los Disparates” que formen part de la col·lecció familiar dels Cabanyes.

DisponibilitatDates i hores a convenir
Preu50€ per grup/classe
Durada90 minuts per sessió
CapacitatMàxim 25 alumnes per sessió
AdreçadaEd. Secundària
quart d'ESO, primer i segon de batxillerat (Història, Història de l'art, arts plàstiques i disseny)
ObservacionsAdaptació de la visita a les característiques del grup.

Possibilitat de concertar servei de transport per a centres del Garraf.

Goya, un dels noms més importants de la història de l’art universal i considerat un dels artistes més moderns i trencadors del seu temps, representà a “Los Disparates” un retrat de la societat on l’abús del poder i l’engany es barregen amb la fragilitat i el terror a través d’imatges de ple domini del clarobscur.

L’element clau de la sèrie, però, i el que l’ha fet ser considerada com l’inici de la modernitat artística, és la seva perspectiva atemporal i universal: a través de les diferents escenes representades podem observar com els valors culturals, històrics i polítics que Goya presenta poden ser llegits des de la nostra contemporaneïtat i realitzar una lectura transversal entre passat i present que ens permeti reflexionar sobre la història i el seu significat.

L’activitat es desenvolupa amb una primera part sobre Goya i “Los Disparates”, introduint diferents conceptes històrics i artístics sobre l’artista i la seva producció, i una segona part de contemplació i reflexió sobre els gravats i la seva lectura i significat segons els conceptes esmentats.

 

 

 

 

 

Material didàctic: