Activitat: El Tour de la Masia d’en Cabanyes

Art, lletres, col·leccions i periple pel bosquet

DisponibilitatDates i hores a convenir
Preu95 € per grup/ classe
Durada2h per sessió
CapacitatMàxim 25 alumnes per sessió
AdreçadaEd. Primària: cinquè i sisè

Ed. Secundària: de primer a quart d’ESO

Batxillerat

ObservacionsAdaptació de la visita a les característiques del grup.

 

Aquesta és una casa museu on hi podeu identificar el passat i la història d’una família viatgera que estimava l’art, la literatura, la pintura, la poesia, la música i que tenia afany de coneixement.

A la Masia d’en Cabanyes hi ha les petjades i les conseqüències del viatge iniciàtic que va fer Josep Anton de Cabanyes l’any 1816, el “Grand Tour”.

Aquest viatge el feien poques famílies a Catalunya, doncs era una pràctica que es reservava a les elits benestants europees. Josep Anton de Cabanyes, ric comerciant vilanoví, escriptor i col·leccionista, melòman, traductor i pintor ocasional, germà del poeta romàntic Manuel de Cabanyes, va poder dur-lo a terme, i gràcies a aquest inicià una col·lecció singular de quadres, llibres, mobles, instruments que avui dia podem veure a la Masia d’en Cabanyes. Destaca en especial la col·lecció de pintures, que ell mateix va descriure i catalogar, deixant-ne un testimoni, un fet rar en els col·leccionistes del moment.

El Grand Tour que va realitzar Josep Anton de Cabanyes fou una fórmula d’accés al coneixement. En aquesta proposta us proposem un petit tour per la Masia d’en Cabanyes, per a conèixer la col·lecció que hi va deixar Josep Anton de Cabanyes però també per a conèixer l’entorn natural de la masia.

L’activitat s’inicia amb un recorregut guiat per l’interior de la casa, on l’alumnat descobrirà la història de Josep Anton i de la nissaga Cabanyes, representants i impulsors de l’esperit de la il·lustració.

Tots els continguts apresos durant la visita al museu seran de gran utilitat per a que l’alumnat pugui dur a terme la segona part de l’activitat, un circuit d’orientació pel bosquet amb l’ajut d’un mapa en el que hauran d’anar trobant unes balises i resolent els enigmes proposats. Un joc que posarà a prova els coneixements adquirits, aptituds i joc en equip dels participants.

 

Descripció detallada

L’activitat que us proposem consta de dues parts. La primera, té una durada de 50 minuts i té per objectiu visitar la Masia d’en Cabanyes, les seves col·leccions i descobrir-ne la història dels seus propietaris. Es visitaran les estances de la família i els seus espais quotidians, que ho van ser de Manuel de Cabanyes (poeta); Joaquim de Cabanyes (pintor i militar); Josep Anton de Cabanyes (empresari i col·leccionista) i d’Alexandre de Cabanyes (pintor), el darrer de la nissaga d’artistes que va viure a la Masia. Durant aquesta visita l’alumnat haurà d’estar molt atent als detalls que s’expliquen, perquè seran clau per a poder completar amb èxit la segona part de l’activitat: el circuit d’orientació. Aquest, es farà pels exteriors de la Masia, a l’espai natural i bosquet. L’alumnat, amb l’ajut d’un mapa, haurà d’anar trobant les  balises i resolent els enigmes proposats per a dur a terme i finalitzar amb èxit el circuit d’orientació.  El repte és trobar la millor ruta per arribar a aquests elements i fer-ho en el menor temps possible, tot i que en aquesta ocasió l’objectiu no és la competició sinó passar una estona agradable enmig de la natura amb les companyes i companys.