Activitat: La biodiversitat al bosquet de la Masia d’en Cabanyes

La millor manera d’aprendre a estimar la natura és coneixent-la. A través d’un itinerari pel bosquet de la Masia d’en Cabanyes, aprendrem a observar-la i descobrirem tots els secrets que s’hi amaguen: fauna, plantes, sons, colors, formes, olors….

DisponibilitatDates i hores a convenir
Preu132 € per grup/ classe
Durada3h per sessió, amb parada per esmorzar
Capacitat25 alumnes per sessió
AdreçadaEd. Primària: primer i segon; tercer i quart

ObservacionsAdaptació de la visita a les característiques del grup.

L'activitat inclou material didàctic, llibret de camp i el material específic per a cada activitat

Una sessió d’aprenentatge dinàmica i participativa en la que ens endinsarem pel bosquet de la Masia d’en Cabanyes per a conèixer algunes de les espècies vegetals i animals que hi viuen. Identificarem diferents tipus d’arbres i plantes i les seves propietats, i algunes espècies animals, el seu hàbitat i alimentació.
Durant les diferents parades de la ruta es faran un seguit d’activitats que ens permetran conèixer més a fons els diferents ecosistemes que podem trobar i prendrem consciència de la necessitat de conservar i cuidar el medi ambient.
Aquesta activitat consta de parts experimentals i d’observació, espais de debat i reflexió, i jocs dinàmics i engrescadors en els que hauran de cooperar.

Objectius:

  • Promoure l’interès, el respecte i l’estima per la natura i la biodiversitat
  • Fomentar la curiositat i l’observació del medi natural al bosquet de la Masia d’en Cabanyes
  • Treballar bons hàbits de comportament i bones pràctiques amb l’entorn natural, per a gaudir-lo i cuidar-lo
  • Donar a conèixer la flora i la fauna dels boscos mediterranis
  • Donar a conèixer tècniques i eines per observar i descobrir l’entorn del bosquet
  • Vincular la natura a la creativitat i expressió artística

 

Descripció detallada

L’activitat es realitza en grup-aula, tot i que es crearan grups d’activitat.  Cada grup rebrà un llibret de camp i el nom d’una espècie (animal o planta) que inicialment desconeixeran. Per a esbrinar-lo han de resoldre un enigma que els durà a fer tot un itinerari pel bosquet. Quan tots els grups hagin resolt l’enigma, obtindran un inventari d’espècies del bosquet de la Masia. Durant l’itinerari s’aniran fent parades per a conèixer determinades espècies de vegetació i fauna, i en algunes d’aquestes s’hi desenvoluparan activitats concretes per a obtenir un aprenentatge experimental i significatiu. L’activitat final consistirà en realitzar en grup un quadre naturalista que permetrà connectar l’espai natural amb el museu de la Masia d’en Cabanyes i entendre com l’entorn influeix en l’obra de l’artista. A través de l’art expressem sensacions i emocions, i en aquest cas l’alumnat podrà també expressar el que ha viscut, sentit i après a través de la seva experiència a la natura.