Activitat: L’Esquirol Oriol vol net el corriol

Sabíeu que a la Masia d’en Cabanyes hi viuen esquirols?

DisponibilitatDates i hores a convenir
PreuGratuït
Durada2h per sessió
Capacitat25 alumnes per sessió
AdreçadaEd. Primària: tercer i quart, cinquè i sisè

ObservacionsAdaptació de la visita a les característiques del grup.

Els esquirols són uns autèntics acròbates. Per a ells, les branques dels arbres són com camins en l’aire. Si passegeu pel bosquet i jardins de la Masia d’en Cabanyes potser els podreu veure, o pot ser que us caigui ben a prop una pinya rosegada.

Aquesta activitat al bosquet de la Masia té per objectiu promoure la sensibilització i l’educació ambiental per a que l’alumnat conegui com és d’important preservar la biodiversitat. Coneixerem els racons, la vegetació i fauna d’aquest espai natural únic a Vilanova i la Geltrú i l’impacte que tenen els residus en un entorn com aquest.

 

La proposta es vincula als Objectius de Desenvolupament Sostenible: l’Acció climàtica, Vida submarina i Vida terrestre, i en concret té els objectius següents:

  • Sensibilitzar sobre el dret a gaudir d’un medi no degradat i el deure de conservar-lo
  • Fomentar la participació social i ciutadana en la conservació dels entorns naturals
  • Contribuir a la millora dels espais naturals més propers
  • Conèixer els espais naturals del territori i la seva biodiversitat
  • Intercanviar inquietuds respecte als espais naturals
  • Conscienciar sobre l’impacte dels residus en la biodiversitat
  • Conèixer els projectes d’investigació i recerca ambiental de la comarca
  • Apropar a l’alumnat les entitats i els projectes de voluntariat ambiental i educació ambiental.

 

Descripció detallada

De manera global l’activitat pretén donar a conèixer a l’alumnat els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i fomentar accions sostenibles i estratègies de reducció de residus. L’activitat es duu a terme al bosquet de la Masia d’en Cabanyes, un espai públic i ric en biodiversitat que cal preservar. L’alumnat prendrà consciència de l’impacte que tenen els residus sobre aquestes ecosistemes, i del temps que triguen en degradar-se. La flora i fauna de la Masia d’en Cabanyes és una mostra del que podem trobar als boscos mediterranis.

L’activitat consisteix en una xerrada inicial de sensibilització i motivació. Es crearan grups de treball de camp, que rebran unes fitxes amb imatges i descripció de flora i fauna i també de residus. Es dinamitzarà un circuit pel bosquet amb la intenció de reconèixer aquestes espècies i alhora fer una recollida de residus de manera conjunta. En finalitzar es crearà un debat i reflexions conjuntes amb conclusions, que permetin fixar els continguts apresos i fomentar el compromís de l’alumnat per a contribuir a preservar els espais naturals.