Alexandre de Cabanyes, pintor de paisatges.

Alexandre de Cabanyes és reconegut com un gran pintor de paisatges, temàtica que si no era l’única que practicava sí que ocupa la major part de la seva producció artística. A Catalunya proliferen els artistes del paisatgisme a la segona meitat del s. XIX, ja que és un tema que agrada a la burgesia, els principals compradors d’obres d’art. Els recursos principals dels artistes seran el paisatge, els retrats i les pintures costumistes. Però la realitat no fou sempre aquesta a les nostres terres i amb anterioritat al segle XIX, la natura representada era només el fons d’escenes històriques i/o religioses però no un recurs artístic per si mateix. Per sort, aquest fet canvia i la demanda d’aquest motiu artístic perdura en el temps abastant diferents estils i modes.A Catalunya trobem grans artistes molt reconeguts que practiquen l’art de fer del paisatge un motiu únic en si mateix. Són pintors que ja practiquen el plein-air i surten amb els seus cavallets i paletes a pintar a l’aire lliure, tal com podíem descobrir l’Alexandre Cabanyes a algun racó de la comarca practicant el plaer de contemplar les llums incidint en els colors del paisatge per plasmar-ho després a la tela.

Aquest text forma part de la visita temàtica “El llegat artístic d’Alexandre de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú “,que Mireia Rosich, llicenciada en història de l’art i directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va fer a la Masia d’en Cabanyes l’ abril del darrer any. És extret del fragment “Un paisatgista en terra de paisatgistes” on vol donar rellevància no només a la figura d’ Alexandre Cabanyes sinó a l’art del paisatge i la seva incidència en el nostre territori.

Podem trobar obra d’Alexandre de Cabanyes a museus com la Masia d’en Cabanyes, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museu d’Art Modern de Madrid. En aquest cas, acompanya al text l’obra “Platja” pertanyent a la Col•lecció Llegat 1956 del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.