Alexandre de Cabanyes: Barcelona, París, Munic i Vilanova

Quan l’Alexandre tenia vint anys va fer la seva formació com a pintor a l’Escola d’Art i Oficis de Vilanova i la Geltrú i al Cercle Artístic de Sant Lluc a Barcelona. Durant la seva joventut també va freqüentar Els Quatre Gats.
Les primeres etapes de formació, com la majoria dels pintors coetanis implicaven fer una estada a París, la ciutat que veu esclatar la modernitat. Hi va marxar el 1900 seguint els passos de Gaspar Miró i Lleó (18 anys més gran que ell).

A París compartí pis al Boulevard Sant Germain amb Xavier Nogués. Amb una estètica molt diferent de la seva, el noucentisme.

El 1908 Alexandre estarà a Munic on entra en contacte amb l’avantguarda internacional. Hi va amb el vilanoví Rafael Sala i quan tornà a Catalunya exposarà a la Sala Parés de Barcelona per primer cop. Ho farà juntament amb el també vilanoví Iu Pasqual.

Després de les seves estades l’Alexandre de Cabanyes tornava a Vilanova, mentre que molts dels seus companys vilanovins s’instal•laven a fora. El seu compromís amb la ciutat on s’hi sentia estretament vinculat i a la vegada estimat era molt fort, sempre volgué viure-hi. El seu lloc de residència era la Masia Cabanyes on va viure fins a la seva mort l’any 1972.

Aquest text està basat en la visita temàtica “El llegat artístic d’Alexandre de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú “que Mireia Rosich, historiadora de l’Art i directora del Museu Víctor Balaguer, va fer a la Masia d’en Cabanyes l’abril del darrer any.

També s’ha extret informació del I del RETRAT N. 14. ALEXANDRE DE CABANYES I MARQUÈS (1877-1972) d’Oriol Pi de Cabanyes. Editat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

https://www.vilanova.cat/doc/doc_77759593_1.pdf

 

La fotografia adjunta pertany al Fons fotogràfic del pintor Alexandre Cabanyes que es troba a la Masia d’en Cabanyes i es pot consultar en format digital a l’Arxiu Comarcal del Garraf.