La formació de Manel de Cabanyes

Manel de Cabanyes (1808-1833) va tenir una formació contínua gràcies al seu estatus social i també per al interès de la seva mare que li tenia una predilecció especial. Gràcies a la informació que tenim ens ajuda entendre més com va sorgir el primer poeta romàntic català i a la vegada ens mostrarà la voràgine situació política del moment.

Al febrer de 1815 va anar a estudiar a l’Escola Pia de Barcelona recent inaugurada i quan aquesta va establir-se com centre intern. Allà va rebre formació de doctrina cristiana, història espanyola, protocol, gramàtica castellana i llatina, geografia i retòrica i poesia. Manel també va participar en certàmens escolars organitzats per a l’escola de l’església.

Als dotze anys (1822), va arribar a la vila universitària de Cervera, on hi va estar dos anys. En el primer curs va estudiar Matemàtiques i en el segon curs de Filosofia (lògica i metafísica). El curs es va acabar abans d’hora al juny de 1822 en haver-hi la guerra civil on bona part de la biblioteca va ser destruïda.

Manel va començar el tercer any de Filosofia a la Universitat de Barcelona, on hi va viure amb la seva mare. Davant la situació caòtica acadèmica la mare va decidir que estudiaria Lleis. Acabada la guerra al 1823 el govern va suprimir la Universitat de Barcelona i va retornar a Cervera. El segon any d’estada va descobrir el teatre i es va dedicar a llegir autors castellans, francesos, italians, clàssics i moderns. Però la seva mare va preferir a causa del mal record a Cervera, anà a Tarragona on va descobrir la màgia de la poesia per primer cop.

Per recomanació familiar, el curs 1824-1825 va continuar els seus estudis a la Universitat Literària de València on s’hi va quedar tres anys. Ciutat on es gaudia d’un ambient més il·lustrat, artístic i literari que a Barcelona. I gaudia fora de les aules de literatura, teatre i poesia.

Però al 1827 la seva mare el va tornar a enviar a Cervera a continuar Lleis. Va seguir freqüentant cercles literari. I sovint contràries al que estava permès. Llegia Voltaire i Rosseau, autors prohibits. Del qual va arribar a tenir problemes, sent detingut per uns dies.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’any 1828-1829 va acabar el seu últim cinquè curs de Lleis a Osca. En que poc interessat amb les lleis, va continuar escrivint i creant el seu estil definitori.