L’Alexandre Cabanyes retratista

Coneixem la seva vessant de pintor de marines però l’Alexandre de Cabanyes era un excel·lent pintor de retrats. L’artista en pintava pocs perquè en els retrats hi intervenien diversos factors. Sovint els retratats podien acabar disconformes  al veure els resultats. També, s’havien de realitzar amb un temps acordat i a ell no li agradava pintar sota la servitud del rellotge.

Tot i així, tenim retrats de Víctor Balaguer, l’arquebisbe Francesc Armanyà i el poeta Manel de Cabanyes a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. També n’hi havia un de Francesc Macià, el qual va desaparèixer durant la guerra civil. Al Museu Víctor Balaguer hi ha dos retrats del pintor,un d’ells correspon a l’amic i pintor Enric Cristòfol Ricart i l’altre a l’alcalde de Vilanova Josep Pollés i Oliver.

Als retrats d’Alexandre hi destaca la voluntat de captar l’expressió i l’ànima del retratat a través del rostre. Aconseguint així, copsar el caràcter i agafant entre altres referents, els pintors Casas i Rusiñol que també eren uns excel·lents retratistes.

L’obra que acompanya el present text representa a Enric C. Ricart al seu estudi acompanyat de les seves eines de gravador realitzat l’any 1920. El quadre pertany al fons de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer on es troba exposat.

La bibliografia del text s’ha extret  del RETRAT N. 14. ALEXANDRE DE CABANYES I MARQUÈS (1877-1972) d’Oriol Pi de Cabanyes. Editat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
https://www.vilanova.cat/doc/doc_77759593_1.pdf