Laurence Sterne i Alexander Pope

Avui us volem parlar d’una de les sales més emblemàtiques de la Masia: la biblioteca. Fou iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster i continuada pels seus descendents, destacant especialment Josep Anton, que adquirí molts llibres en els seus viatges. Entre els seus prestatges aplega volums de temàtiques molt variades: literatura romàntica europea (Lord Byron, poesia; Walter Scott, novel·la històrica; Víctor Hugo…), literatura clàssica, llibres de viatges, diccionaris, tractats de comerç, enciclopèdies, llibres de religió, etc., juntament amb llibres del negoci familiar i l’obra manuscrita del poeta Manuel de Cabanyes.

D’entre tot el magnífic catàleg de llibres que hi ha a la biblioteca hi trobem, entre altres joies, exemplars exquisits com Vida i opinions de Tristram Shandy, home de llinatge (1759-1767) de l’escriptor irlandès Laurence Sterne, en la seva versió original en anglès. 

Es tracta d’una novel·la satírica i picaresca que narra en primera persona la biografia del seu propi narrador, en Tristram Shandy. No fou una obra ben acollida per part de la crítica de l’època atès el seu to humorístic i a la seva ploma, rebuda aleshores com a massa extravagant. No obstant, en Arthur Schopenhauer la consideraria, juntament amb El Quixot, com una de les millors novel·les mai escrites.

Per altra banda, continuant amb aquest estil satíric,  la biblioteca també compta amb un exemplar d’Alexander Pope (1688 – 1744), Pope’s Works Volume I. Pope fou un poeta i traductor valorat com un dels poetes anglesos més prominents del segle XVIII. Va destacar, i destaca, pel seu to irònic i mordaç al tractar temes com la política i la religió.

Alguns dels seus coetanis, inclús durant el segle XIX, el van rebre tractant-lo d’amarg i hostil, inclús de faltar a la veritat. Fins i tot, va haver-hi qui va opinar que els seus treballs no estaven ni ben escrits i, per tant, no podien ser considerats com a art. En canvi, a partir del segle XX, les seves obres han gaudit de reconeixement en tant que són una porta al passat que es submergeix, sobretot, en la cultura cristiana, bíblica i moral de l’època.

 

 

Bibliografia:

– Everett Butt (2023). Alexander Pope. [En línia: https://www.britannica.com/biography/William-Warburton ]

– Shandy Hall (2023). The Life and Opinions of Tristram Shandy. [En línia: The Laurence Sterne Trust https://www.laurencesternetrust.org.uk/collection-highlights-categories/ ]