Les Marines d’Alexandre de Cabanyes

A l’anterior Avui Parlem vam posicionar el pintor Alexandre de Cabanyes com a un excel•lent pintor de paisatges però dins d’aquesta temàtica la majoria d’obres que l’artista pintarà fan referència al mar, al subgènere anomenat marines.

Ell hi treballarà d’una manera constant, pintant a l’aire lliure i treballant diferents punts de vista de la vida marinera, on el seu focus d’interès seran les escenes de platja i del moll de Vilanova i la Geltrú i altres indrets de la costa catalana.

Per exemple, escenes de pescadors arribant amb les barques, traginant el peix o reparant les xarxes. També mirarà els colors: els blaus del mar i del cel o les tonalitats de la sorra i materialitzà les multituds en moviment i sense individualitats, tal com feia Ramon Casas en les seves pintures. S’interessarà amb la instantània del moment per captar l’ambient, el clima, el bullici i tot el que desprèn la vida quotidiana del mar.

Aquest text està basat en la visita temàtica “El llegat artístic d’Alexandre de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú “de Mireia Rosich que va fer a la Masia d’en Cabanyes l’abril del darrer any.

La fotografia adjunta pertany al Fons fotogràfic del pintor Alexandre Cabanyes que es troba a la masia d’en Cabanyes i es pot consultar en format digital a l’Arxiu Comarcal del Garraf.