Bàrbara Scuderi recita “A la meva estrella”

Bàrbara Scuderi recita “A la meva estrella”, escrit per Manuel de Cabanyes a la tardor de 1831, i dedicat al seu amic i editor Bergnes de las Casas. El va incloure dins el llibre “Preludios de mi Lira” i va esdevenir un dels més ben considerats per la crítica.

L’estudiós i investigador Xavier Solà de Andrés situa aquest poema en el següent context:

“La composició d’aquest poema ha de relacionar-se amb els dies de novembre en què Cabanyes va ser a Barcelona, en els quals els seus amics li deurien comunicar que des de setembre s’havien reprès les activitats clandestines d’oposició al règim, i li deurien insistir que es quedés a la ciutat comtal. El poeta, molt afectat aleshores per la frustració sentimental amb Antònia Inglada, va fugir, recloent-se a La Granada, o a Vilanova, on va escriure una carta a Bergnes de las Casas acompanyada d’aquest poema, que ha d’entendre’s com una clara negativa a participar en cap organització política clandestina, un rebuig a qualsevol estratègia política, tant la dels seus amics com les propostes enfrontades del moment històric: el despotisme i la revolució. El poeta assumeix, estoicament, el seu destí desconegut.

Bàrbara Scuderi és historiadora, periodista i poeta. Recentment ha publicat, amb el músic Jordi Triquell, un disc de poesia i piano.

Amb 12 poemes del Romanticisme i 12 Poetes contemporanis us proposem descobrir l’obra de Manuel de Cabanyes a través de la veu de dotze poetes de la comarca. Dotze vídeo càpsules de poesia que han estat gravades a diferents estances de la casa-museu on va viure el poeta, la Masia d’en Cabanyes.

Aquest i els propers vídeos els podreu seguir al nostre canal de Youtube

Recordeu que el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes es pot visitar els dissabtes i diumenges d’11 a 14 h. www.masiadencabanyes.cat