Barques a la platja, Alexandre de Cabanyes

L’Alexandre de Cabanyes (1877-1972) va esdevenir a Vilanova i la Geltrú el gran documentalista pictòric de la vida marinera. Com es pot observar en aquest oli sobre tela titulat “Barques a la platja” (1922), el qual es troba actualment a l’Espai Far, l’Alexandre sentia predilecció per retratar als pescadors, les barques i, en general, el dia a dia de la gent que vivia del mar. En especial, acostumava a plasmar aquestes realitats sota la llum dels capvespres. Pintava sempre al natural, a l’aire lliure. Una tècnica en la que es va iniciar a París i que va cultivar durant tota la seva carrera artística.
En pintures com aquesta ja s’aprecia la tendència impressionista de l’Alexandre, precisament per la importància que li atorga a la llum, així com en les pinzellades que fa. La idea de ‘la captura de l’instant’, reflectir moments immediats i deixar-ne constància a través del pinzell, representant el ritme, el moviment i la vida, en aquest cas de l’arribada de les barques a la platja.
Aquest quadre pertany al fons VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi a Catalunya, a l’Espai Far i va ser donat per Josep Mª Berger i Balaguer.

Bibliografia:
– Álvarez Calderón, Mònica (2018). Guió de la mostra “La captura de l’instant”. Biblioteca Museu Víctor Balaguer.