Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes

Un palau de Masia

La Masia d’en Cabanyes és un dels tresors patrimonials del Garraf, construïda el 1798 i considerada un cas excepcional en l’arquitectura de la Catalunya de finals de segle XVIII. L’exterior de la casa s’acosta al model italià de vil·la pal·ladiana, d’una gran harmonia i bellesa, i es complementa amb els pòrtics, que ens remeten al mas tradicional català. L’interior segueix els models neoclàssics, amb una decoració refinada i afrancesada.

A la Masia d’en Cabanyes s’hi troba el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) espai cultural gestionat pel Consell Comarcal del Garraf i obert a tothom per donar a conèixer i posar en valor el llegat de la família Cabanyes i explicar de manera entenedora i vivencial el Romanticisme, moviment cultural que, a la comarca del Garraf, va deixar una petjada tangible avui en dia, a través del seu patrimoni cultural.

El Centre desenvolupa la seva activitat en quatre línies de treball: el museu, les activitats culturals, socials i pedagògiques, el lloguer d’espais i el lleure a la zona de picnic.

L’exposició, centrada al voltant de la família Cabanyes i el moment històric del Romanticisme al Garraf i al conjunt de Catalunya, és explicada a través d’un llegat artístic conservat pràcticament intacte en el seu escenari original, tant pel que fa a l’espai construït com a l’entorn natural.

Recull les aportacions dels Cabanyes al patrimoni cultural en diferents àmbits: la literatura, la pintura, la ciència i la tècnica, l’arquitectura i el comerç marítim, i posa un èmfasi especial en la figura del poeta Manuel de Cabanyes (1808-1833), considerat l’introductor de la literatura romàntica europea al país. Destaca també el pintor Alexandre de Cabanyes a qui devem la conservació de la masia i els seus tresors. La visita a la planta noble de la casa, ofereix al visitant un interessant viatge al segle XIX a través de les estances originals: la sala de música, la biblioteca, la saleta russa, els dormitoris, el menjador i la cuina, juntament amb un passeig pels porxos i els jardins, amb unes grans vistes sobre la zona.

La Masia d’en Cabanyes obre al públic els dissabtes i diumenges d’11 a 14h. Les visites són comentades cada hora en punt (a les 11h, a les 12h i a les 13h). També es poden concertar visites de grup qualsevol dia de la setmana. Les reserves es poden fer omplint el formulari que trobareu fent clic aquí, enviant un correu electrònic a masiadencabanyes@ccgarraf.cat o trucant al telèfon 938115715.

La Masia d’en Cabanyes combina l’activitat de museu amb el lloguer de sales i jardins: la sala de les voltes, la sala Alexandre de Cabanyes, la galeria porticada i els jardins per a la celebració d’esdeveniments privats (festes, casaments, aniversaris…), socials (trobades, actes, presentacions, xerrades, tallers…), empresarials (reunions, formació, celebracions…). Les reserves es poden fer omplint el formulari que trobareu al web del centre www.ccgarraf.cat, al correu electrònic masiadencabanyes@ccgarraf.cat o trucant al telèfon 938115715.