Conreu amb un grup d’arbres florits, Alexandre de Cabanyes

Podem trobar quadres de l’Alexandre de Cabanyes a col·leccions i museus molt diversos com el Museu Víctor Balaguer, la Col·lecció Thyssen, el MNAC, el VINSEUM i a moltes col·leccions particulars, ja que la seva obra és molt extensa. Va viure molts anys i no deixà mai de pintar. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserven tres obres de l’Alexandre de Cabanyes (1877-1972). Una d’elles és Conreu amb un grup d’arbres florits, que data de la primera meitat del segle XX.

Tot i que a la producció artística de l’Alexandre hi predominen les marines, també hi destaquen paisatges on impera la natura. Tenia predilecció per pintar recollint els colors del capvespre i aquesta importància que li atorga a la llum és testimoni de la seva tendència impressionista. La idea de ‘la captura de l’instant’, reflectir moments immediats i deixar-ne constància a través del pinzell, representant el ritme, el moviment i la vida. En concret, sentia fascinació per captar els colors i l’efecte de la llum sobre els objectes, els edificis o, en aquest cas, els arbres en el moment precís en què es ponia el sol. És un estil pictòric amb el qual es troba còmode,  el defineix i continuarà treballant durant tota la seva vida. L’Alexandre pinta al natural, a l’aire lliure, i pinta molts  paisatges de Vilanova, en especial de la platja i dels voltants de casa seva. Així i tot, fa campanyes a poblacions properes, de la comarca, i a altres llocs com Penyíscola, Montserrat, Montseny, Barcelona o les poblacions de la comarca. Alguns dels quadres els acabà al seu taller de la Masia, especialment quan ja és gran i la seva salut li impedeix traslladar-se a l’exterior.

Bibliografia:

– Biblioteca Museu Víctor Balaguer; Masia d’en Cabanyes (2018). Alexandre de Cabanyes.1877-1972. L’últim modernista. Catàleg exposició temporal al Museu Víctor Balaguer i la Masia d’en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú.

– Conreu amb un grup d’arbres florits, a www.museunacional.cat