El Disparate del Miedo

A la Masia d’en Cabanyes podeu gaudir d’unes peces excepcionals que formen part de la col•lecció permanent del museu. Són dotze gravats originals de Francisco de Goya. Aquests pertanyen al conjunt anomenat Disparates i que juntament amb els Caprichos, la Tauromaquia i els Desastres de guerra, formen, sobre manera, el global de gravats que aquest artista realitzà entre 1799 i 1823. Els Disparates no foren publicats en vida de l’autor. Fins que no arribaren la Real Academia de San Fernando, després de passar per les mans dels particulars R. Garreta i J. Machén, no foren editats fins al 1864 sota el nom de Proverbios. Amb el pas del temps arribaren a fer deu estampacions, l’última de les quals fou el 1983.
El Disparate del Miedo tracta de la por irracional. Un grup de militars, qui per la seva professió mai l’han de tenir, fuig davant la presència d’un fals espectre gegant. A la màniga del gegant podem veure el rostre de l’home que s’amaga sota la disfressa.
Els soldats maten i moren en un paisatge desolat. Un arbre gairebé nu centra la visió de l’espectador i la condueix a la seva base, on hi ha el resultat de la lluita i l’odi entre els homes. En primer pla, veiem altres soldats, dispersos, caiguts, atemorits davant l’enorme espectre sense rostre evident que se’ls apareix i allarga les seves mans cap a ells.