El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes a la Guia “Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i museus”

La guia recull la història i les propostes culturals dels equipaments culturals i patrimonials més importants de la comarca.

PresentacioGuia_1La Masia d’en Cabanyes va acollir el passat dimecres la presentació de la Guia “Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i museus” una publicació que inclou referències sobre la història del patrimoni arquitectònic, museístic i natural dels municipis de la comarca, amb descripcions detallades dels indrets que es poden descobrir, visitar i gaudir.

La Guia recull la història i les propostes culturals dels equipaments culturals i patrimonials més importants de la comarca però també posa de relleu i ressalta els jaciments històrics, les torres de defensa i els castells medievals, la bellesa arquitectònica de les construccions indianes, així com el valor de les col·leccions artístiques i habitatges que diversos personatges de renom han cedit als municipis i avui formen part del ric i divers patrimoni de la comarca, com és el cas del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, que no només és la casa on va viure la família Cabanyes sinó que en ella es conserva el seu llegat que reflecteix els ideals del Romanticisme a través de les diferents estances i de les col·leccions pictòriques, literàries, científiques i el mobiliari que si conserven, destacant l’afany col·leccionista de la família com són els gravats de Francisco de Goya de la sèrie Disparates que s’hi conserven.

La publicació editada pel Consell Comarcal del Garraf i coordinada i redactada pel gestor cultural Jordi Medina i Alsina, amb la col·laboració dels municipis del Garraf i els museus i equipaments patrimonials de la comarca, està escrita en català i amb traduccions al castellà, l’anglès i el francès.

Aquesta guia pretén, doncs, recollir i mostrar els actius culturals i patrimonials de la comarca que configuren la història i la identitat del Garraf. En una primera part hi ha una presentació dels municipis que la conformen, ordenats segons el nombre d’habitants, i tot seguit la informació dels equipaments culturals, patrimonials i naturals i per últim informació pràctica que es troba al final de la guia.

“Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i museus” presenta una pinzellada del patrimoni del Garraf per animar a descobrir-lo i visitar-lo, per a ser protagonistes de les activitats que s’hi plantegen, per a poder-lo gaudir en els espais museístics i patrimonials i al nucli urbà dels diferents municipis -a cel obert–, a prop de la natura, il·lustrant en el seu conjunt la creativitat, la passió per la cultura i l’art i la transcendència i vàlua del nostre patrimoni acumulat durant segles.

Durant la presentació de la guia, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, va afirmar que “amb aquesta publicació volem donar protagonisme a la cultura i el patrimoni, com a elements distintius de la nostra comarca, i per això volem compartir i donar a conèixer tot això que hem anat construint durant molts anys, amb l’esforç d’ajuntaments, entitats i persones. En moments de dificultats econòmiques hem d’afirmar tots plegats que cal continuar donant protagonisme al sector cultural per un futur més igualitari per a tots i totes”.

Per la seva part, Xavier Grau, conseller de cultura, patrimoni, ocupació i esports va explicar que “la publicació de la guia és un nou pas en relació a projectes de difusió i promoció a compartir entre tots els equipaments patrimonials del Garraf. Un pas que en el futur haurà de tenir continuïtat amb d’altres experiències que tinguin com objectiu posar de relleu el patrimoni comarcal”.

Així mateix, el coordinador i redactor de la guia, Jordi Medina, va destacar el Garraf com “una comarca on els museus, la cultura i el patrimoni formen un tot indestriable” i va recordar que “la comarca es troba en una zona privilegiada de la serralada litoral, entre Barcelona i Tarragona, amb unes platges excel·lents, un entorn natural envejable i diversos conreus de vinya que confirmen la pertinença a la regió del Penedès”.

Aquesta publicació es podrà adquirir als equipaments museístics i culturals i a les oficines de turisme de la comarca.