El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes presenta una nova edició de l’Arts i Natura Festival

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) presenta una nova edició de l’Arts i Natura Festival, que se celebrarà els dies 7 i 8 d’octubre als Jardins de la Masia d’en Cabanyes.

L’Arts i Natura proposa a les famílies fer una aproximació activa a la literatura, les arts, el teatre, la música, la natura, l’esport i a activitats creatives de tota mena, durant un cap de setmana.

Per la consellera presidenta de l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Ocupació i Esports en funcions, Marta Verdejo, “aquest esdeveniment mostra la voluntat del Consell Comarcal del Garraf d’obrir les portes d’aquest espai, la casa de la comarca, que dona cabuda en aquest cas a una activitat que vincula la cultura, la creativitat i les arts, i també genera sinèrgies amb la solidaritat i amb la sensibilitat per totes les persones del territori”.

 

Els espais

El festival es planteja en diferents espais de la Masia d’en Cabanyes, interiors i exteriors, per gaudir de conta-contes i poesia per a infants, actuacions musicals, cinema infantil, ioga, tallers musicals, artístics i de creació, de lectura i escriptura i d’altres vinculats a la natura i al coneixement de la Masia d’en Cabanyes i els seus membres més destacats.

L’organització de l’Arts i Natura Festival proposa que les activitats estiguin repartides a la globalitat de la Masia d’en Cabanyes. En espais que evoquen i fan viatjar en el temps en un maridatge d’art i natura. Un espai obert de bat a bat, per l’Art i la Natura. El programa es realitza amb la col·laboració de diferents persones i entitats del territori de l’àmbit de la cultura, el lleure i l’esport. Les famílies participants trobaran propostes per a infants des de 0 fins a 12 anys, la majoria d’elles per fer en família.UN PALAU DE MASIA, que ens apropa a la singularitat de la finca construïda sota els cànons del neoclassicisme, s’hi proposen les activitats per a descobrir l’ànima de la família Cabanyes – escriptors, poetes, pintors- i l’ànima creativa de les famílies.

LA GALERIA PORTICADA de les lletres, les paraules i les cançons. Un espai d’encontre entre la música i la paraula, que esdevenen protagonistes a través de la participació de músics, escriptors, il·lustradors, creadors i creadores que, des de la seva contemporaneïtat, ens apropen al passat.

EL CELLER DE LA CALMA, situat a la planta baixa, fou en el passat un espai de treball, propi de les masies. De la seva arquitectura en destaca el sostre de volta catalana i els pilars, que afavoreixen la visualització d’un espai unitari, amb caràcter gairebé místic. Per això aquest és un espai ideal per a fer-hi activitats que requereixen tranquil·litat i silenci, com el ioga o el cinema.

EL JARDÍ DE LES ARTS I LA NATURA permetrà a infants i famílies explorar la seva creativitat, uns espais amplis per al gaudi i l’aprenentatge on s’hi concentren bona part de les activitats creatives i els espectacles.

EL BOSQUET i els exteriors. La millor manera d’aprendre a estimar la natura és coneixent-la. Els Jardins, el bosquet, l’espai verd.., són plantes, colors, sons i sensacions. Passejar-hi amb carro o corre-hi participant a la cursa solidària ens permet connectar amb la natura i gaudir-la.

L’esperit de l’Arts i Natura  Festival

El CIRMAC, Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, casa-museu de la família Cabanyes, proposa l’Arts i Natura Festival d’acord amb les noves oportunitats que es plantegen en els museus. L’organització ha volgut programar el festival d’acord amb les noves definicions de museu que s’adapten a la convicció que els museus són serveis pel benestar: “un museu es una institució sense ànim de lucre, permanentment al servei de la societat, que investiga, col·lecciona, conserva, interpreta i exposa el patrimoni material i immaterial. Oberts al públic, accessibles i inclusius, els museus fomenten la diversitat i la sostenibilitat. Amb la participació de les comunitats, els museus treballen i comuniquen de manera ètica, professional, oferint experiències per l’educació, el gaudi, la reflexió i l’intercanvi de coneixements”, d’acord amb la darrera definició de l’ICOM.

Els valors que mouen Arts i Natura Festival han estat, de sempre, la vinculació entre la societat – cultural i social- i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, Masia d’en Cabanyes. El món social i creatiu dels Cabanyes ens acompanya per fer descobrir, treballar i compartir amb les entitats culturals i socials, que ajuden a difondre què representen els escriptors de la nissaga, els pintors (i pintores), els valors que ens ha llegat la família Cabanyes i que són actuals. El plaer per escriure, escoltar, cantar, a la casa més gran del Romanticisme, són persones que comparteixen els seus coneixements amb els infants i famílies del territori.

Per altra banda, sempre és present i amb més èmfasi en l’actualitat, la igualtat, el respecte per la natura i el patrimoni com a espai de benestar i de cura. La sostenibilitat, la perspectiva de gènere i la salut volen ser més presents a l’Arts i Natura Festival. Les activitats del museu s’enfoquen en la reflexió sobre la igualtat, el compromís en el respecte i estima de la natura i, en posicionar els espais patrimonials com a espais de cura i salut.

“En aquest sentit, ressalta la gerent del Consell Comarcal del Garraf en funcions, Mila Arcarons- si el museu és una institució que ha de vetllar per col·leccionar, interpretar, per fer propostes inclusives, accessibles, diverses, sostenibles, l’Arts i Natura Festival respon a aquesta manera d’entendre el museu i ho fa acompanyat d’entitats del territori, amb les quals altres famílies se solidaritzaran.

Solidaritat

L’Arts i Natura Festival és també solidaritat. Participant al festival les famílies estaran ajudant a altres famílies i a les entitats que vetllen pels drets socials i culturals de les persones. La solidaritat entesa de manera participativa i oberta per a la sensibilització i el respecte a la diferència.

Societat Inclusiva Garraf és l’associació que enguany rebrà els beneficis del festival, una entitat que té per objectiu evidenciar, per una banda, que la inclusió social de les persones amb discapacitat i de les persones amb trastorn de salut mental és una qüestió de drets humans i, contribuir, per l’altra, a sensibilitzar l’opinió pública sobre els beneficis que ens aporta. L’entitat ha contribuït al programa amb una proposta que vol sensibilitzar infants i les seves famílies sobre la importància de respectar la diferència i d’adquirir actituds tolerants.

Segons la presidenta de Societat Inclusiva Garraf, “amb l’Art i Natura Festival i el CIRMAC ens uneix un anhel comú: volem col·laborar cadascú, d’aquesta manera, units i de la mà, a fer que la nostra que la nostra comarca sigui més equitativa i inclusiva. I això ho fem precisament posant en valor un element clau perquè realment puguem transformar la nostra societat i puguem avançar en aquesta direcció, i és anar de la mà, l’administració pública i els moviments cívics organitzats, com som nosaltres”.

Esport, cursa solidària

Per tercer any consecutiu, el Consell Esportiu del Garraf organitza la cursa solidària Arts i Natura que tindrà lloc el diumenge 8 d’octubre. Segons el coordinador d’aquesta entitat, Jordi Carbonell, aquesta és una activitat esportiva sense cap caire competitiu, pensada perquè es faci en parelles, pares-mares, amb els seus nens i nenes, fills i filles, avis amb nets-netes, és oberta a tothom que vulgui”.

La cursa s’organitzarà per categories d’edats i es farà per parelles d’un adult i un infant, independentment del parentiu. El recorregut és gairebé pla en la seva totalitat i transcorre per pista de terra del bosquet de la Masia d’en Cabanyes. L’aportació és de 8 € per parella. Les inscripcions es formalitzaran a través del web del Consell Esportiu del Garraf www.cegarraf.cat. El recapte de la cursa i del festival es destinaran a la mateixa entitat.

 

 

El cartell de l’Arts i Natura Festival

Com és tradició en l’Arts i Natura Festival, la imatge del cartell ha estat encarregada a un artista de la comarca, en aquesta ocasió a l’il·lustrador i dissenyador gràfic de  Sant Pere de Ribes, Daniel Esteve Carbonell, una manera de compartir i visibilitzar la feina dels artistes del nostre territori.

Daniel Esteve fa aproximadament sis anys que es dedica al disseny gràfic, compaginant-ho amb les disciplines del muralisme, la retolació a mà i el lettering, tècnica en què s’ha especialitzat.

 

 

 

 

Participar-hi  

Les entrades al festival es podran adquirir en format de dia o de cap de setmana, a un cost de 5 € i 7 € respectivament. El programa i horaris de l’Arts i Natura Festival, així com la compra d’entrades, es podrà realitzar a partir del mes de setembre al web de la Masia d’en Cabanyes, www.masiadencabanyes.cat.