El Gran Tour de JOSEP ANTON DE CABANYES. Viatge sentimental i comerciant que viatja

Josep Anton de Cabanyes i Ballester ( 1797-1852) va morir un 11 de juny de 1852. Era el germà gran de Manuel de Cabanyes i Ballester, poeta preromàntic del que fem exposició i difusió al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes (CIRMAC).  El CIRMAC és una casa museu que es pot visitar a Vilanova i la Geltrú, i s’hi mostra el passat i la història de una família que estimava l’art, la literatura, la pintura, la poesia i,  la creació en general.

Família de col·leccionistes.

L’afició de col·leccionista és, de manera especial, de  Josep Anton de Cabanyes. La coneixem través d’un catàleg manuscrit on ell mateix va voler registrar-hi les obres d’art que anava adquirint.  És el “Catálogo y descripción de algunos cuadros que posee Dn.Jose Antonio de Cabanyes ( 1850)”. De gran valor testimonial i pedagògic, el  catàleg  es conserva també a la Masia d’en Cabanyes.

Josep Anton de Cabanyes, era el fill gran de matrimoni Cabanyes Ballester. El presentem com a ric comerciant vilanoví, escriptor i col·leccionista, melòman, traductor i pintor ocasional i com aquell membre de la família aficionat a les arts i les lletres, que va crear la pinacoteca que ara es troba  en part a la Masia d’en Cabanyes on hi abunden obres de l’Escola bolonyesa i romana dels pintors del segle XVII  – amb atribucions a Carracci, Reni, Poussin, Albani , Rosa, Guernico, Lanfranco, etc. – i obres de l’escola flamenca i  holandesa de la fi del segle XVI i dels primers decennis del segle XVII.

 

Ha estat rescatat recentment per Francesc Miralpeix com el “cap de família que va fer possible la dedicació artística i intel·lectual dels altres membres de la família, tant per haver assegurat  el sosteniment econòmic que requeria l’estatus burgès de la família com per haver posat a l’abast els mitjans necessaris per assolir una formació cultural d’alt nivell, fos a través de la biblioteca o bé de l’educació del gust artístic per mitjè de la música o al pintura” .

 

Josep Anton de Cabanyes es va formar a Amsterdam en la tradició del comerç, però també ens els costums de les elits nobles i burgeses septentrionals que concebien el viatge com a instrument de formació. Amb dinou anys va decidir emprendre el viatge sota la mirada d’Ulisses. El seu Grand Tour amb dos propòsits: el viatge i l’afició a la  col·lecció.

El Grand Tour va ser un fenomen protagonitzat pels joves de les elits aristocràtiques i burgeses de l’Europa septentrional que, des de la fi del segle XVII i fins ben entrat el segle XIX, emprenien un viatge que els duia a Florència i Roma —les ciutats que havien bressolat la cultura clàssica—, i, progressivament, fins a Nàpols o Sicília, on els esperava l’encant, poderós i pintoresc, de les erupcions del Vesuvi i de l’Etna o de les descobertes de Pompeia i Herculà i els vestigis grecs.

Josep Anton de Cabanyes va realitzar, doncs, un extraordinari periple vital i formatiu  que el va dur a recórrer Espanya, Anglaterra, França, els Països Baixos, Suïssa i Itàlia entre el 1816 i el 1824, itinerari que va quedar recollit en un petit carnet de viatges escrit en alemany i fins fa poc no conegut.

 

D’aquests viatges, de l’experiència que hi va adquirir,  de les lectures de guies de viatge de la  biblioteca de la Masia i dels catàlegs de les exposicions que va visitar arreu en va formar un gust que conduiria a la pinacoteca de la Masia d’En Cabanyes.

Josep Anton de Cabanyes va ser un viatger sentimental  i un comerciant viatjador. No s’entén la sofisticada culturització de Josep Anton sense atendre a allò que va viure i sentir en el decurs de les estades i dels viatges que el van dur a seguir els passos dels primers touristes. La transcripció i la traducció del carnet de viatge, l’estudi de la ingent biblioteca que també es conserva a la Masia d’en Cabanyes i l’anàlisi de la seva afició col·leccionista  han permès  reivindicar aquest membre de la família Cabanyes, fins ara poc conegut també,  com a home d’idees liberals i esperit afrancesat que es va enlluernar en la visió de l’Europa postnapoleònica, on es mantenia viva la flama de la Il·lustració i de l’alta cultura.

El  petit carnet de viatge en què va anotar les etapes i els aspectes pecuniaris del viatge ha permès reconstruir el què hi va viure. Experiències extraordinàries, ben poc usuals entre les classes adinerades catalanes i espanyoles del seu temps. El carnet de viatge ( 1816-1824 ) el va portar de Vilanova a Madrid i Segovia, cercant la llum del Nord, per França i fins a Amsterdam – Holanda, Anglaterra i de nou Paris, de Paris a Suïssa i cap a Itàlia, del nord al Sud d’Itàlia i retorn a Vilanova.

Podeu conèixer més sobre els Cabanyes a :

  • El Grand Tour de Josep Anton cabanyes i ballester ( 1797-1852). Viatges i afició al col·leccionisme a la llum d’Europa de Francesc Miralpeix Vilamala.
  • Al web www.masiadencabanyes.cat