El Grand Tour de Josep Anton de Cabanyes a “Matèria. Revista Internacional d’Art”

El darrer novembre de 2023, Rosa M. Creixell Cabeza va publicar un article a la revista “Matèria. Revista Internacional d’Art” on ressenyava el llibre El Grand Tour de Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852) de Francesc Miralpeix.
L’article remarca, precisament, la qualitat extraordinària que suposava fer un Grand Tour al segle XIX, un viatge que realitzaven els joves de classe alta a l’Europa de l’època, sent molt poc habitual ser emprès per personatges de les nostres terres. D’aquí l’excepcionalitat i rellevància que Josep Anton de Cabanyes dugués a terme una aventura d’aquestes característiques. En aquella època, s’exalçà el fenomen del viatge com “eina d’educació, formació i adquisició d’una cultura refinada”, a més a més de l’enriquiment personal que aportava pel que fa a les maneres d’entendre i relacionar-se amb el món.
En Josep Anton era el model d’home que recull l’ideari del Romanticisme, el paradigma de la tradició del vuit-cents: emprenedor, viatger i coneixedor del món, aficionat a les arts i al col·leccionisme, que conreà pel seu compte habilitats artístiques en els camps de la música, la pintura, la poesia, la prosa i la traducció. Una gran col·lecció de quadres, instruments musicals i llibres en diferents llengües es poden admirar avui en dia a la Masia d’en Cabanyes com a testimoni de les singulars travessies que Josep Anton va fer per Europa.
📷Fotografia: Museo Thyssen-Bornemisza.
Bibliografia:
Creixell Cabeza, R. M. (2023). Nº 22: Art i Pandèmia. Matèria. Revista Internacional d’art. Universitat de Barcelona. [En línia: https://revistes.ub.edu/…/materia/article/view/42865/40155]
Zocchi, G. (1741). L’Arno a l’alçada de ponte Santa Trinita de Florència (detall). Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza en dipòsit al Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Fotografia: Museo Thyssen-Bornemisza.