El menjador

Menjador

El menjador de la Masia d’en Cabanyes, situat a la zona nord de la residència, està format actualment per tres sales comunicades; en origen, però, aquestes estances eren independents: la que era el menjador pròpiament, una sala d’estar i una habitació.

L’element que més destaca d’aquesta sala, que comunica amb la cuina a través del passa-plats, és la llar de foc que conté quatre escuts nobiliaris. L’escut dels Cabanyes és el format per dos caps d’àliga pertanyents a la casa d’Habsburg i té el seu origen en l’any 1540, quan van allotjar a la casa pairal d’Argentona a Carles I d’Espanya i V d’Alemanya, qui anys més tard hi tornaria i que durant la visita a Barcelona l’any 1530 va concedir a molts cavallers l’honor de col·locar les àligues imperials com a suport dels seus escuts d’armes, com és el cas d’aquest. La relació de la família amb la reialesa continuà, i l’any 1805 Carles IV va declarar noble de primera classe a Llorenç de Cabanyes, en reconeixement per la seva col·laboració amb la reialesa.

Entre els altres objectes que trobem en aquesta sala destaca una pintura d’Alexandre de Cabanyes titulada “La bassa dels Josepets”, de mitjans de segle XX, i alguns mobles originals de les estances. L’espai, actualment anomenat “Sala Alexandre de Cabanyes”, ofereix la possibilitat de ser llogat juntament amb l’espai dels porxos per a actes públics o privats de diferent caire, amb la singularitat de trobar-se en un espai patrimonial i ple d’història com és la Masia d’en Cabanyes.