El programa de l’Arts i Natura Festival

Art, lletres, llibres, música, dansa, contes, literatura, tallers i natura

Acabem l’estiu i us convidem a entrar a la tardor amb una nova edició d’Arts i Natura Festival. És la proposta d’aquesta casa- museu on va viure el poeta romàntic Manuel de Cabanyes i actualment acull el Centre d’Interpretació del Romanticisme que duu el seu nom.

Amb l’ARTS I NATURA FESTIVAL, proposem que la Masia d’en Cabanyes s’associï a ART. En majúscules i minúscules perquè aquesta és una casa d’una família que estimava l’art, la literatura, la pintura, la poesia i,  la creació en general. Proposem que els homes i dones que hi han viscut ens l’expliquin a través del seu llegat pictòric, poètic, de construcció familiar. També a NATURA , en el sentit que la Masia d’en Cabanyes és en un espai natural protegit i que recorda el lligams familiars i, de tots nosaltres amb la terra i, en el seu cas, amb la producció agrícola i de vi i l’aiguardent.

ARTS I NATURA FESTIVAL és doncs, la festa que preparem amb lletres, paraules, música, contes i tallers, per a proposar noves mirades i noves activitats i maridar i unir en aquest viatge : Art , Natura i Festival.

 

Les activitats i propostes que formen el programa es distribueixen en diferents ESPAIS de la Masia d’en Cabanyes:

UN PALAU DE MASIA

S’hi proposen les activitats per a descobrir l’ànima de la família Cabanyes – escriptors, poetes, pintors- i unir-les amb l’ànima creativa de les famílies.

Noves mirades, col·lectiva i familiar, de tot el que envolta la casa -museu i la família d’artistes de la Masia d’en Cabanyes, experiències sobre la vida domèstica, les creacions artístiques i la manera de viure al segle XIX.

 

LA GALERIA PORTICADA DE LES LLETRES,  LES PARAULES I LES CANÇONS

Un espai d’encontre entre la música i la paraula, que esdevenen protagonistes a través de la participació de músics, escriptors, il·lustradors, creadors i creadores que, des de la seva contemporaneïtat, ens apropen al passat. Com a col·leccionistes de paraules i de música la comparteixen i ens en fan protagonistes.

 

 

EL JARDÍ DE LES ARTS I LA NATURA 

 Els Jardins, que envolten la Masia, i el jardí romàntic, conformen un espai magnífic per al gaudi i l’aprenentatge. En aquest espai hi haurà activitats i tallers per a aprendre i inspirar-nos, però sobretot per a despertar la creativitat.

 


EL CELLER DE LA CALMA  

 Situat a la planta baixa, fou en el passat un espai de treball, propi de les masies. De la seva arquitectura en destaca el sostre de volta catalana i els pilars, que afavoreixen la visualització d’un espai unitari, amb caràcter gairebé místic. Per això aquest és un espai ideal per a fer-hi activitats que requereixen tranquil·litat i silenci, com el ioga o el cinema.

 

EL BOSQUET   

 La millor manera d’aprendre a estimar la natura és coneixent-la. Els Jardins, el bosquet, l’espai verd.., són plantes, colors, sons i sensacions. Passejar-hi amb carro o corre-hi participant a la cursa solidària ens permet connectar amb la natura i gaudir-la.

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS 

 

DISSABTE 7 OCTUBRE


MATÍ:

 

11h – UNA CASA BEN CURIOSA. ESPELMES, CANELOBRES, ENAGOS I MIRINYACS
Activitat per a infants al museu  

Explorem la Masia d’en Cabanyes com a residència familiar i imaginem-nos com hi vivien al segle XIX. Amb aquesta activitat que consta d’un joc participatiu de peces de fusta, els infants veuran com ha canviat la manera de viure al llarg del temps, i també la manera de vestir!

Durada: 1h
Recomanat a partir de 4 anys
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

12h – DESCOBRIR LA MASIA EN FAMÍLIA
Visita comentada adaptada a totes les edats, grans, joves i petits!

La Masia d’en Cabanyes és una casa- museu que ens explica el segle XIX, el Romanticisme i la història d’una família benestant vilanovina. Descobriu-ne les seves col·leccions, estances d’època i la seva singular arquitectura.

Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

13h – LA VISITA D’EN JEAN LUC, L’AMIC PINTOR 
Visita teatralitzada i taller de pintura 

En Jean Luc, un amic de la família, ha vingut a visitar-nos. És un gran admirador dels pintors de paisatges, i sap que a la Masia d’en Cabanyes en tenim uns quants. Veniu a conèixer-lo, sempre carregat amb els seus estris, cavallet,  tubs de pintura… i amb el seu barret! Us convidarà a agafar la paleta i el pinzell per a que feu el vostre propi paisatge romàntic.

Durada: 1h
Recomanat a partir de 6 anys
Aforament limitat, infants acompanyats d’un adult | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

11h – LABORATORI DE LECTURA: AIXÒ ES UNA CACA!
Activitat familiar de foment a la lectura         

Xxxxt! Això no es diu! D’aquestes coses no se’n pot parlar! Ni se t’acudeixi parlar de  coses fastigoses davant de la gent! Un laboratori de lectura per aprendre a distingir una caca d’allò que no ho és. Vine i digues en veu alta la paraula maleïda tantes vegades com vulguis.

A càrrec de Susanna Garcia-Prieto, Xarxa de Biblioteques Municipals
Activitat familiar, recomanada per a infants de 4 a 9 anys | Durada: 1h30’

Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla11h, 12h i 13h15  – EL BAGUL DELS CABANYES 

Espectacle de titelles          

A través d’objectes i titelles que La Tija traurà dels baguls de la Masia d’en Cabanyes, descobrirem qui eren els Cabanyes, els personatges que van viure en aquest Palau de Masia

A càrrec de la companyia La Tija
Sessions de 30′


 

12h30 – CONCERT DE POESIA  
Espectacle de poemes i cançons de la mà dels joves alumnes de l’Escola de Música Freqüències       

En aquest espectacle de petit format els i les alumnes retran homenatge a Joana Raspall tot alternant peces musicals amb la lectura dels seus poemes, contribuint així a l’objectiu de l’autora, desvetllar l’emoció poètica entre les sensibilitats més joves, descobrir el ritme vital de l´entorn i la bellesa de la fantasia.

Durada: 50’


 

11h – LETTERING, TALLER DE LLETRES AMB ART
Taller d’Iniciació al lettering creatiu amb Mercè Pedraza

Un taller didàctic per a fer en família on aprendrem a fer lletres boniques i molt més, amb retoladors de pinzell i altres materials. Cada participant tindrà una llibreta en la que escriurà amb lettering un missatge creatiu i personal a la portada.

Recomanat a partir de 7 anys
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

11h – CREAR I COL·LECCIONAR PETITS TRESORS
Taller familiar , es realitzarà fins les 14h       

Un taller per a creatius, creatives i col·leccionistes! Per a amants de la lectura i de les arts decoratives, en aquest espai podreu crear uns punts de llibre d’allò més singulars i fer joies de fusta per a les vostres col·leccions.


 

11h – TALLER DE CRÊPES
Taller de cuina amb els joves alumnes de l’institut Joan Ramon Benaprès, fins les 13h. 

Sabeu com es fan els crêpes? En aquest taller els i les joves us ensenyaran a preparar-ne i per a que pugueu gaudir d’aquest àpat tan deliciós!


 

11h – IOGA EN FAMÍLIA I BOLS TIBETANS
Activitat en família a càrrec de Lali Jasjev Kaur,  Associació Fem Unió
La Masia d’en Cabanyes també inspira a la calma. Relaxeu-vos en família fent ioga i amb el bonic so dels bols tibetans. Petits i grans en podran gaudir, tota la família hi és benvinguda. L’aforament és limitat.
Durada: 1h15′ | Aforament limitat


 

11h – A PAS DE CAVALL 
Passejada en família en carro i cavall, fins les 14h. 

Molt a prop de la Masia d’en Cabanyes hi ha una altra masia, la d’En Frederic. Allà hi viuen els cavalls que cada any surten per la Festa Major petita. Enguany vindran a l’Arts i Natura Festival per a oferir-nos una passejada amb carro de pagès.

A càrrec de l’Associació dels Tres Tombs | A l’esplanada del bosquet11h45 – MÚSICA I MOVIMENT 

Activitat en família

Un taller per a gaudir en família que ens permetrà explorar i canalitzar la nostra creativitat i imaginació, transformar les emocions i prendre consciència de nosaltres mateixos, cadascú a la seva manera i al seu ritme.

A càrrec de Raül Planas, Musicoteràpia Garraf | Durada: 45′


 

TARDA:

 

16h – UNA ESTRANYA TREMOLOR     
Sessió de conte  de la mà de la seva autora, Teresa Guiluz      

La senyora Ernestina té les plantes més boniques de tot el barri. Hi té veritable passió: les cuida, les rega, els posa nom i, fins i tot, els parla! Però un dia, una de les plantes comença a tremolar d’una manera estranya. Què li deu passar?

Conte publicat al número 1326 de la revista Cavall Fort.
Recomanat a partir de 5 anys


 

16h –  OCELLS A PINZELLADES
Jocs i activitats experimentals    

Les aus són molt importants per als ecosistemes. A partir d’una gimcana i un taller  aprendrem a identificar-los, en coneixerem les seves característiques, alimentació i hàbitat. L’activitat finalitzarà amb un taller d’estampació d’ocells en una bossa.

A càrrec de Servei de Medi Natural i Litoral del Garraf | Durada: 2h
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

16h – L’ART DE DIBUIXAR SOBRE UN VENTALL
Taller de pintura de la mà de la il·lustradora Laura Borràs, es realitzarà durant la tarda fins les 19h

En aquest taller el ventall serà el nostre llenç per a crear, dibuixar i pintar uns ocells ben originals, inspirant-nos en les teles estampades del segle XIX que podeu trobar al museu.


 

16h – EMPAMPOLATS  
Visita a la vinya i taller de pintura , a càrrec de Vinseum, museu convidat     

En aquesta activitat anirem a conèixer, de la mà del pagès Jaume Torrents, una vinya situada molt a prop de la Masia. Ell ens explicarà com és un cep i com es cuiden les vinyes, i recol·lectarem pàmpols per a fer la segona part de l’activitat, un taller de pintura on estamparem pàmpols en unes bosses per al berenar.

Durada 2h
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

17h – SUPERCUC
Cinema infantil amb Petit Cineclub de Vilanova i la Geltrú

Animals del bosc, no tingueu por, el Supercuc és aquí! Llarg, fort i amb habilitats sorprenents, serà capaç d’ajudar aranyes i gripaus a sortir de les pitjors situacions. Però…qui rescatarà però el Supercuc quan el malvat llangardaix el capturi?

Recomanada a partir de 3 anys | Durada: 1h
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

18h – GARGOTS I CAL·LIGRAMES
Taller familiar d’escriptura creativa amb Lola Rojas         

Sabíeu que el poeta Manuel de Cabanyes expressava els seus sentiments a través de l’escriptura? En aquesta activitat la Lola ens farà descobrir els espais on s’inspirava el poeta, buscarem paraules i lletres, versos i frases i farem un poema visual en família.

Lola Rojas és mestra d’educació infantil, escriptora de literatura infantil i poesia. Membre del col·lectiu literari Mir Geribert
Activitat familiar, recomanada per a infants a partir de 4 anys
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

19h – KIDS JUST WANNA PLAY  
Actuació musical de l’alumnat de Musicàrea, Escola de Música 

A Musicàrea aprenen a tocar tal com aprenen a parlar, posant l’orella abans de saber gramàtica. Així, d’una manera orgànica, funcional i significativa, neix al Garraf un projecte de música moderna per a nois i noies de 10 a 16 anys. Ara ja saben què son les semicorxeres i els acords de sèptima però, sobretot, els combos Weirdos, Pop and Children, Wenzins i Hypnoises ja saben que és pujar a l’escenari com a músics de rock, latin i jazz!


 

 

DIUMENGE 8 D’OCTUBRE


CORRE PER LA SOLIDARITAT  
A partir de les 10h | Cursa familiar i solidària Arts i Natura

Cursa familiar i solidària en el marc natural i singular del bosquet de la Masia d’en Cabanyes, destinada especialment a infants d’entre 3 i 11 anys. La cursa es farà per categories d’edats i els infants hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta.

A càrrec de Consell Esportiu del Garraf
*El preu de participar-hi és de 8 € per parella i cal fer inscripció al web www.cegarraf.cat


 

11h – UNA CASA BEN CURIOSA. ESPELMES, CANELOBRES, ENAGOS I MIRINYACS
Activitat per a infants al museu  

Explorem la Masia d’en Cabanyes com a residència familiar i imaginem-nos com hi vivien al segle XIX. Amb aquesta activitat i un joc participatiu de peces de fusta, els infants veuran com ha canviat la manera de viure al llarg del temps, inclús la manera de vestir!

Recomanat a partir de 4 anys | Durada: 1h
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla.


 

11h- EL REGAL DEL MICO PETIT   
Sessió de conte a càrrec de la seva autora, Anna Fité      

Els ratolins Jarriet i Oto s’instal·len a viure a casa de la família Mikicus. Però el dia de l’aniversari del Mico Petit, la iaia Mica li regala UN GAT! Ai, ai, ai…

Un relat que ens farà reflexionar sobre la gestió sostenible de l’aigua. En finalitzar, entre tots i totes li explicarem dos contes al mico petit.

Recomanat a infants de 0 a 5 anys


 

11h30 – ÉSSERS HUMANS I ALTRES MONSTRES DELS VOLTANTS
Taller i espectacle que aproparà al públic les criatures de llegenda del folkclore català, a càrrec de La Cervical, Companyia de Teatre
A les 13h30 es realitzarà la sessió de conta-contes amb els monstres creats

Unes caixes plenes de deixalles per a construir criatures fantàstiques inventades, úniques i irrepetibles. Cada criatura prendrà vida i serà protagonista d’una llegenda, que ens serà narrada a la sessió final de conta-contes, no us la perdeu!11h- CIRCUIT SENSORIAL I L’ARBRE DELS DESITJOS
Activitat Familiar, es realitzarà durant el matí. A càrrec de l’Associació Societat Inclusiva del Garraf

Sabríeu caminar a ulls clucs? I pintar amb la boca o el cap? En aquesta activitat fareu un circuit sensorial que us permetrà explorar i experimentar amb els vostre sentits i  prendre consciència de la discapacitat des d’una actitud inclusiva.


 

11h- LETTERING, TALLER DE LLETRES AMB ART
Taller d’Iniciació al lettering creatiu  amb Mercè Pedraza

Un taller didàctic per a fer en família on aprendrem a fer lletres boniques i molt més, amb retoladors de pinzell i altres materials. Cada participant tindrà una llibreta en la que escriurà amb lettering un missatge creatiu i personal a la portada.

Recomanat a partir de 7 anys | Durada: 2h
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla 


 

11h- CREAR I COL·LECCIONAR PETITS TRESORS
Taller familiar , es realitzarà durant el matí       

Un taller per a creatius, creatives i col·leccionistes! Per a amants de la lectura i de les arts decoratives, en aquest espai podreu crear uns punts de llibre d’allò més singulars i fer joies de fusta per a les vostres col·leccions.


 

11h – MÚSICA EN FAMÍLIA 
Activitat musical en família per a infants de 9 mesos a 3 anys , a càrrec de Raül Planas, Musicoteràpia Garraf
A través de la música s’afavoreix el desenvolupament integral dels infants i els vincles afectius amb el seu entorn més proper. La música es el primer llenguatge dels nadons! En aquesta activitat farem jocs de falda, moxaines, danses, activitats de moviment i molt més…

Durada: 1h
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla.


 

12h- IOGA PER A PETITS EXPLORADORS DE LA NATURA
Activitat en família a càrrec de Lau Yoga & Workshops
Descobreix a través del ioga els animals i la vegetació que trobaràs a la natura: coneix a l’arbre de la respiració, a la cobra feliç, la granota simpàtica i no oblidis de saludar al sol. Continuarem la sessió amb dansa africana i finalitzarem amb una petita relaxació.

Durada: 45′
Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla 


 

12h – LA VISITA D’EN JEAN LUC, L’AMIC PINTOR 
Visita teatralitzada i taller de pintura 

En Jean Luc, un amic de la família, ha vingut a visitar-nos. És un gran admirador dels pintors de paisatges, i sap que a la Masia d’en Cabanyes en tenim uns quants. Veniu a conèixer-lo, amb el seu barret i sempre carregat amb els seus estris: cavallet,  tubs de pintura… us convidarà a agafar la paleta i el pinzell per a que feu el vostre propi paisatge romàntic.

Activitat recomanada per a infants a partir de 6 anys | Durada: 1h
Aforament limitat, infants acompanyats d’un adult | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla


 

12h- LOS NIÑOS NO LLEVAN FALDA
Sessió de conte a càrrec de la seva autora, Raquel Rojas      

Qui va decidir que el color blau era de nens? I per què el cabell llarg és només per a nenes? Qui va dir que nomes les nenes poden dur les ungles pintades? Aquesta història té com a protagonistes l’Eva i en Leo, que junts aprendran que qualsevol qüestió, objecte o complement, com la roba, no tenen gènere.
Recomanat a partir de 4 anys


 

13h – DESCOBRIR LA MASIA EN FAMÍLIA
Visita comentada adaptada a totes les edats, petits , joves i grans! 

La Masia d’en Cabanyes és una casa- museu que ens explica el segle XIX, el Romanticisme i la història d’una família benestant vilanovina. Descobriu-ne les seves col·leccions, estances d’època i la seva singular arquitectura.

Aforament limitat | Cal fer inscripció prèvia a la taquilla.


 

13h- LA FESTA D’ANIVERSARI    
Sessió de conte a càrrec de la seva autora, Montse Panero      

La petita lleona està de festa. És el seu aniversari i vol celebrar-ho amb les altres cries de la sabana. Però les seves famílies no els deixen anar-hi per por que la família Lleó se les cruspeixi. Fins que una hiena, afamada i molt interessada, les convenç perquè hi vagin… Qui anirà a la festa d’aniversari?

Recomanat a Partir de 4 anys


 

LECTURES A LA FRESCA 
Espai de lectura   

Contes, il·lustracions i relats, durant el cap de setmana trobareu un espai de contes i  coixins per a lectures compartides en família, hi col·labora la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú.


 

L’ESPERIT DE L’ARTS I NATURA FESTIVAL

LA  VINCULACIÓ ENTRE LA SOCIETAT – CULTURAL I SOCIAL – I EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL ROMANTICISME MANUEL DE CABANYES. MASIA D’EN CABANYES

El món dels Cabanyes i del segle XIX és per a fer descobrir, treballar i compartir amb entitats culturals i socials, que ajuden a difondre què representen els escriptors de la nissaga, els pintors (i pintores), els valors que ens ha llegat la família Cabanyes i que són actuals. El plaer per escriure, escoltar, cantar, a la casa més gran del Romanticisme, són persones que comparteixen els seus coneixements amb els infants i les famílies.

 

SEMPRE PRESENT I MÉS ACTUAL: LA IGUALTAT, EL RESPECTE PER LA NATURA I EL CUIDAR-NOS.

La sostenibilitat, la perspectiva de gènere i la salut volen ser més presents a l’Arts i Natura Festival. Les nostres activitats s’enfoquen en la reflexió sobre la igualtat, el compromís en el respecte i estima de la natura i, en posicionar els espais patrimonials com a espais de cura i salut.

 

LA SOLIDARITAT

 L’Arts i Natura és també solidaritat. Participant al festival les famílies ajuden a d’altres famílies i a les entitats que vetllen pels drets socials i culturals de les persones. La solidaritat entesa de manera participativa i oberta per la sensibilització i el respecte a la diferència.

 

L’Associació Societat Inclusiva Garraf, és una entitat que té per objectiu evidenciar, per una banda, que la inclusió social de les persones amb discapacitat i de les persones amb trastorn de salut mental és una qüestió de drets humans i, contribuir, per l’altra, a sensibilitzar l’opinió pública sobre els beneficis que ens aporta. L’entitat ha contribuït al programa amb una proposta que vol sensibilitzar a infants i les seves famílies pel respecte a la diferència i a adquirir actituds tolerants.

 

INFORMACIÓ I ENTRADES

L’Arts i Natura Festival se celebrarà els dies 7 i 8 d’octubre a la Masia d’en Cabanyes. L’horari d’obertura és dissabte de 10h a 20h i diumenge de 10 a 14h.

Per a participar-hi cal adquirir les entrades en aquest enllaç. El cost és de 7 € l’entrada de cap de setmana i 5 € l’entrada de dia (*preu per persona a partir de 3 anys). D’acord amb la disponibilitat, també es podran adquirir entrades a la taquilla.

 

LES INSCRIPCIONS: D’acord amb la tipologia i espais, algunes activitats i tallers requereixen inscripció prèvia. Les inscripcions es realitzaran el mateix dia de l’activitat, a la taquilla, a partir de l’hora d’obertura, a les 10h. A la sota la descripció de cada activitat consta indicada la necessitat d’inscripció prèvia.

Les activitats que indiquen hora d’inici i final són propostes que es poden anar realitzant durant l’horari indicat.

CORRE PER LA SOLIDARITAT és una cursa familiar i solidària organitzada pel Consell Esportiu del Garraf en el marc del festival. Es realitzarà el diumenge 8 d’octubre. La participació és parelles, infant i adult. Les inscripcions s’hauran de fer a través del web www.cegarraf.cat, el cost és de 8 € per parella. Les famílies que participin a la cursa solidària tindran accés el diumenge a les activitats del festival, caldrà presentar el dorsal.

El benefici de les entrades de l’Arts i Natura Festival i de la Cursa Solidària es destinarà enguany a l’Associació Societat Inclusiva Garraf.

Programa format tríptic (2 pàgines):

programa Arts i Natura A3

 

 

Programa versió reduïda (2 pàgines) :

Programa_ reduit_Arts i Natura_23