EL RETRAT DE MANUEL DE CABANYES DEL SALÓ DE PLENS DE L’AJUNTAMENT DE VILANOVA

Al saló de plens de Vilanova i la Geltrú trobem una sèrie de retrats personatges il·lustres vinculats a la nostra ciutat. Entre ells no podia faltar el de Manuel de Cabanyes, que va ser pintat pel seu descendent Alexandre de Cabanyes. L’artista, ben reconegut com a paisatgista pintà també retrats, alguns dels seus coneguts i familiars i d’altres, en menor quantitat, fruit d’encàrrecs. Entre aquests últims destaca els que li encarregà l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú entre el 1909 i el 1959 dels retrats de Manuel de Cabanyes, Víctor Balaguer, Miquel Guansé, Francesc Macià (perdut durant la Guerra Civil), Josep Font i Gumà i Francesc Armanyà. La representació de Manuel de Cabanyes està inspirada en el quadre de Joaquim Espalter que es conserva a la Masia però amb algunes diferències: El poeta se’ns mostra gairebé de cos sencer mentre a la Masia podem veure només una imatge del seu bust, sent l’obra del consistori de dimensions més grans; el fons de l’escena del present quadre substitueix uns elements arquitectònics de tipus neogòtic típicament romàntics per les reconegudes voltes de la galeria de la mateixa Masia d’en Cabanyes i xiprers entre elles, al fons es pot admirar una lluminosa i encisadora lluna que ens evoca el text del poeta “Oda a la luna”, considerat el seu testament poètic.
Bibliografia
“Alexandre de Cabanyes.1877-1972. L’últim modernista”. Catàleg exposició celebrada al Museu Víctor Balaguer/ Masia d’en Cabanyes, Vilanova i al Geltrú, 2018.
“Retrat núm. 14 “Alexandre de Cabanyes i Marquès (1977-1972). Oriol Pi de Cabanyes. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 2000.