El taller del pintor

L’any 1966, el fotògraf vilanoví Antoni Monròs i Valls visita a Alexandre de Cabanyes a la Masia d’en Cabanyes i fa un seguit de fotografies que ens mostren les estances de la casa tal com es trobaven en aquell moment. El pintor va viure a la casa des de l’any 1919 fins a la seva mort el 1972, adaptant algunes de les estances del palauet del segle XIX de la família per la seva vida quotidiana i la de la seva família. Com ara el segon pis de la casa, ocupat antigament per les golfes i transformat per ell en el seu taller, localitzat en un indret privilegiat que el dotava d’unes vistes espectaculars, en les que s’arribava a veure el mar. En aquest amplíssim espai, l’Alexandre feia els últims retocs dels seus paisatges i alguns retrats d’amics i familiars.

En el moment en què es prenen aquestes fotografies, l’Alexandre tenia vuitanta-set anys i la seva salut li impedia sortir tan sovint a fer campanyes, pel qual pintava molt en el seu estudi de la Masia. Destaquen al fons d’aquesta imatge els retrats de dos grans amics seus, també artistes vilanovins: el de Rafel Sala, el qual l’acompanyà en el seu viatge a Munic l’any 1908, i el de Martí Torrent, amb el que compartia la seva gran passió pel mar, en el balcó de la casa de l’Alexandre a la platja. Es poden apreciar també alguns dels estris i equipaments que el pintor utilitzava per crear les seves obres, els quals es conserven actualment a la Masia, en el mateix dormitori que ocupava el pintor i es poden contemplar en les visites comentades que es fan cada cap de setmana a la casa-museu.

La sèrie de vint-i-quatre de fotografies, va ser donada a la Masia pel fill d’Antoni Monròs, Ricard Monrós i Audí, el qual, l’abril del 2016 fent la recerca d’un recull de poesies inèdites de Joan Rius Vila, oncle seu, va descobrir les imatges. Aquestes es van sumar al Fons fotogràfic del pintor Alexandre de Cabanyes que es conserva a la Masia d’en Cabanyes i representen una valuosa font d’informació històrica.