Els museus de Vilanova s’omplen d’activitats aquest estiu

IMG_5021

Tot està a punt per inaugurar la nova temporada d’activitats estiuenques als Museus de Vilanova. A les exposicions programades pels mesos de juny, juliol i setembre s’hi sumen tallers i activitats infantils i per a adults, visites comentades o jornades de portes obertes. L’objectiu és oferir un ventall de propostes culturals a un públic heterogeni, de totes les edats i interessos i obrir les portes a qui, durant l’estiu, vulgui conèixer els museus de la ciutat, ja sigui amb una visita lliure convencional o mitjançant les diferents activitats que s’hi programen.

La regidora de Cultura de Vilanova, Marijó Riba, ha volgut agrair el treball conjunt de tots els equipaments, i ha recordat que “Vilanova és ciutat de museus. Tots els museus formen part d’un projecte de ciutat que, a banda de visibilitzar el valor patrimonial que els hi és propi, forma part del projecte de dinamització econòmica de la ciutat que, properament, s’ampliarà amb les col·leccions que acollirà l’Espai Far”.

La programació d’estiu a la Masia d’en Cabanyes comença dissabte 12 de juliol amb la visita temàtica “Orígens i originalitats dels mobles” a càrrec de Carmen Lara, restauradora especialitzada en mobles i doctora en Belles Arts.

El mes d’agost la Masia d’en Cabanyes acollirà els “Capvespres al Museu”. Dissabtes i diumenges a les 19h es realitzarà un visita guiada al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) per descobrir les estances i la col·lecció artística del segle XIX, en un viatge en el temps del Romanticisme. A partir de les 20h es podrà gaudir dels jardins amb una copa de cava, a la fresca.

Per l’inici de la tardor s’han programat altres activitats, adreçades especialment al públic familiar. Diumenge 22 de setembre la companya L’Estaquirot presentarà l’obra infantil “La Rateta”. En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni hi haurà jornada de portes obertes amb visites autoguiades el 26 de setembre i visites guiades el dissabte 27 i diumenge 28 als matins. També s’oferirà el taller infantil “Com vivien abans? Descobrim el segle XIX”.

Durant el mes d’octubre es proposa una matinal de tallers familiars, on nens i nenes podran descobrir una variada oferta d’activitats: tallers de cuina, estampació de samarretes, jocs antics i màgia. Els diumenges d’octubre i novembre, les visites guiades de les 11 h estaran adaptades especialment al públic infantil perquè puguin descobrir qui eren els Cabanyes i com vivien abans.

“Aquesta programació s’ha dissenyat amb la finalitat de potenciar l’entorn de la Masia d’en Cabanyes i de presentar-la i donar-la a conèixer als més petits, amb visites adreçades al públic familiar i infantil”, ha explicat Xavier Grau, conseller comarcal de cultura.

 

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Fins al 31 d’agost es pot visitar al Balaguer l’exposició: “Pau Roig Estradé (1914-1994)”, que comptarà amb visites comentades el 20 de juliol i el 17 d’agost, i que durant el mes de juliol de dimarts a divendres centrarà l’activitat infantil: “Pintem els colors de la natura com en Pau Roig Estradé”.

La directora del Museu, Mireia Rosich, ha explicat que “aquest estiu torna una de les visites comentades més reclamades: ‘Temple maçònic? misteris i símbols’, una visita al museu centrada en la seva arquitectura i en el significat que Víctor Balaguer va voler donar a l’edifici, a través d’elements decoratius d’antigues civilitzacions, referències a l’exotisme i símbols maçònics”.

El Museu farà, com és habitual, jornades de portes obertes per Festa Major, dissabte 2 i diumenge 3 d’agost. I se suma a les Jornades europees de Patrimoni (26, 27 i 28 de setembre) amb l’entrada gratuïta al museu.

 

Museu Romàntic Can Papiol

La visita teatralitzada “Hostes vingueren que de casa ens tragueren” centra les activitats d’estiu a Can Papiol, juntament amb la visita “El rebost de l’àvia”, i l’activitat infantil: “Les ombres xinesques de Can Papiol”.

Per Festa Major el museu oferirà l’entrada 2×1, i acollirà també l’acte de procuració dels pabordes el 6 d’agost. Destaca també l’entrada gratuïta als jardins de Can Papiol cada divendres de juny a setembre de 18 a 20h.

 

Centre d’Art Contemporani LA SALA

Com cada estiu, la sala de les Voltes acull una exposició d’un artista local. Enguany és Pep Duran, amb “Abans que hi entri algú”, qui pren La Sala fins al 21 de setembre.

Pel que fa a la Sala Oberta, es podrà visitar l’exposició del malagueny resident a Sitges Juanma Reyes, “Improbable”. Una mostra que fa protagonista allò que es converteix en obsolet i ens en desfem perquè ja no és útil o funcional.

 

Museu del Ferrocarril de Catalunya

La directora del Museu del Ferrocarril, Pilar García, afirma que “hem fet una aposta definitiva pel turisme familiar, i hem ampliat l’horari perquè tothom vingui a conèixer el món dels trens”. Així, obriran matí i tarda cada dia, dilluns inclosos, i oferiran novetats com el “Dia del visitant” cada dilluns amb un preu únic especial de 2,5 euros. Un preu que es fa extensiu tots els dies de l’estiu als residents a Vilanova, que també tindran entrada gratuïta el 5 d’Agost.

El Museu acull també l’exposició temporal de TMB “El bitllet, si us plau!”, i farà activitats que requereixen reserva prèvia com els esmorzars al tren, festes d’aniversari, o les visites guiades en diferents àmbits. Finalment, després de 3 anys en reparació cada primer diumenge de mes es podrà tornar a gaudir de l’encesa de la locomotora Mataró.

 

Jaciment arqueològic d’Adarró

Les ruïnes de la vila iberoromana d’Adarró es podran visitar durant les Jornades Europees de Patrimoni amb la visita comentada: “La Vilanova dels íbers vista pels arqueòlegs”.

 

Torre Blava – Espai Guinovart

La Torre Blava – Espai Guinovart està oberta els diumenges al matí, però es poden reservar visites comentades fora d’aquest horari.