Els museus de Vilanova volem estar amb tu!

El pròxim dilluns 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, una cita que enguany es trasllada a l’entorn virtual.

El Dia Internacional dels Museus tindrà aquest 2020 una celebració molt diferent. Els museus romanen tancats des del 13 de març i, a l’espera del seu torn en la reobertura dels equipaments culturals, reinventen el format d’aquesta cita amb tot un seguit de propostes virtuals. Per aquest motiu, els museus vilanovins han escollit el lema Volem estar amb tu! amb l’objectiu de celebrar aquest dia amb la participació de tota la ciutadania. 

Fes like i posa la teva petjada és la primera d’aquestes propostes, amb la qual els museus volen omplir virtualment les seves sales en aquest dia. Per a formar-ne part, tan sols cal visitar les xarxes socials dels museus vilanovins i fer un “M’agrada” en les publicacions d’aquesta iniciativa. L’objectiu és crear una galeria amb els noms i les petjades de tots aquests “visitants virtuals”, que ompliran els espais dels diferents equipaments: la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu del Ferrocarril, l’Espai Far, el Museu Romàntic Can Papiol, el Centre d’Art Contemporani La Sala, la Masia d’en Cabanyes, la Torre Blava-Espai Guinovart i el jaciment arqueològic de Darró.

Per altra banda, es durà a terme un Museum Quiz especial #museusvng, adreçat a les famílies. El quiz es realitzarà des de la plataforma Kahoot i inclourà preguntes al voltant de les col·leccions i la història de tots els museus vilanovins. L’adreça per accedir al joc es publicarà en les xarxes socials i webs dels diferents museus a partir de l’11 de maig. El termini per a participar en el joc serà des del dilluns 11 fins al dilluns 18 de maig (a les 22 h).

La celebració de la Nit dels Museus, una de les activitats de major participació en els actes del Dia Internacional dels Museus, es traslladarà enguany al 14 de novembre –data proposada pel seu impulsor, el Ministeri de Cultura francès, i a la qual s’hi han afegit ja la resta de museus.

 

Altres activitats

Seguint el lema proposat pel Consell Internacional dels Museus en aquest 2020, “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”, els museus de Vilanova i la Geltrú oferiran també propostes vinculades a les seves col·leccions:

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, farà accessible des del seu web una nova secció per visitar pintures de la col·lecció a partir d’un codi cromàtic representatiu de la diversitat –cada obra, un color-, i des d’on es podran consultar també les dades tècniques de les peces. La iniciativa, inspirada en la imatge del DIM 2020, vol omplir les xarxes d’art i color.

El Museu Romàntic Can Papiol realitzarà el dilluns 18 de maig un recorregut virtual pels diferents espais de la casa que formen part de la visita “El paper de la dona al segle XIX”, que posa de relleu les desigualtats de gènere en temps dels Papiol i recupera la presència de les dones al segle XIX. Es podrà seguir a les seves xarxes socials (stories i Twitter).

El Museu del Ferrocarril de Catalunya durà a terme els dies 16, 17 i 18 de maig diferents propostes centrades en la descoberta de la seva col·lecció, el paper de les dones en el món del ferrocarril i les seves iniciatives en matèria d’accessibilitat que el museu està duent a terme. Totes les propostes es podran seguir a través de les seves xarxes socials.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes compartirà una visita guiada a través de les xarxes socials i del canal Youtube, que estrenarà per l’ocasió, apropant així les col·leccions dels Cabanyes a la ciutadania.

L’Espai Far, seguint també el lema “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”, oferirà a través de les seves xarxes socials diferents accions al voltant de la presència de la dona en el món mariner i pesquer, com la visita temàtica “Les dones hi eren” i els vídeos del projecte “Un objecte, una història” que repassen l’ofici pesquer de les dones de Baix-a-Mar.

El Dia Internacional dels Museus es podrà seguir a les xarxes socials amb les etiquetes #DIM2020, #museusvng i #tornaremalsmuseus.