Estiu, d’Alexandre de Cabanyes

Aquesta setmana donem la benvinguda a l’estiu amb aquesta magnífica panoràmica de l’Alexandre de Cabanyes (1877-1972). En el llenç es representa l’estiu a partir dels canvis i tonalitats de la vegetació i l’atmosfera distintius d’aquesta estació de l’any.
Tot i que conreà el gènere paisatgístic sobretot entorn a la producció de marines, també destaca amb pintures com aquesta, unes vistes impressionants de la ciutat de Vilanova des de la Masia, on es pot veure fins i tot el mar. L’Alexandre pinta sempre al natural, a l’aire lliure, tècnica en la qual s’iniciarà a París i cultivarà durant tota la seva carrera artística. Representacions com aquesta són habituals als últims anys de vida del pintor a causa de la seva avançada edat i al seu estat de salut que l’impedien traslladar-se fora de casa per a realitzar les seves habituals sortides per pintar paisatges del voltant de Vilanova i altres poblacions de la comarca, sent també habituals campanyes a altres indrets més llunyans com Penyíscola o Montserrat, entre d’altres.
El quadre “Vista des del taller de la Masia d’en Cabanyes, estiu” va ser pintat l’any 1964 i pertany a una sèrie anomenada Les quatre estacions, en la que va pintar el mateix paisatge en cada una de les estacions de l’any, plasmant-hi els canvis en la llum, els colors i la vegetació, tal com ho feien els impressionistes francesos. Les peces formen part avui dia de col·leccions particulars i van ser exposades a la mostra L’entorn perpetuat, la qual va tenir lloc a la Masia d’en Cabanyes l’any 2018.
Bibliografia
– Biblioteca Museu Víctor Balaguer; Masia d’en Cabanyes (2018). Alexandre de Cabanyes.1877-1972. L’últim modernista. Catàleg exposició temporal al Museu Víctor Balaguer i la Masia d’en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú.